Mosselen met room en knoflook

Mosselen met room en knoflook

Al weken spookte het door mijn hoofd dat ik mosselen wilde eten. Als ik er alleen al aan dacht, liep het water me in de mond. Alleen kwam het er maar niet van. Gewoon door drukte met werk (werk van een freelancer gaat ook buiten kantoortijden door), dan eet ik vooral snel, en van mosselen moet je gewoon uitgebreid kunnen genieten. Maar eindelijk heb ik dan vandaag toe kunnen geven aan deze wekenlange craving!

Vroeger beweerde men dat mosselen enkel gegeten konden worden in de maanden met een ‘r’ erin. Het seizoen begon dan in september en liep tot en met april het jaar daarop. Maar het mosselseizoen loopt werkelijk van half juli tot en met half april het jaar daarop. In de overige maanden zijn ze ook wel verkrijgbaar, maar dan zijn ze of diepgevroren geweest of geïmporteerd. Mosselen bevatten trouwens eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen en hebben een vetgehalte van slechts 1 procent. Gezond en het past prima in een vetarm dieet!

Zoals ik ze nu heb gemaakt, met room, hoef ik er geen frites en/of sausjes bij. Aan lekker vers stokbrood om in het vocht te dippen heb ik genoeg!

Ingrediënten

 • 2 kilo mosselen
 • 300 gr fijne soepgroenten
 • 300 gr ui, gesnipperd of dunne halve ringen
 • 6 flinke teentjes knoflook, fijngehakt (meer mag ook)
 • Klein bosje platte peterselie, blaadjes grof gehakt
 • 500 ml slagroom
 • 200 ml droge witte wijn
 • 25 gr boter (echte)
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: vergiet, mosselpan of grote soeppan

Aan de slag!

 1. Doe de mosselen in een vergiet en spoel ze grondig af onder koud stromend water.
 2. Check de mosselen één voor één of ze niet kapot zijn en niet open staan. Kapotte mosselen gooi je direct weg. Mosselen die open staan, ook al is het maar een kiertje, moeten sluiten wanneer je er een flinke tik op geeft. Sluiten ze niet, gooi ze dan ook weg. Verwijder ook de baardjes mochten die er nog aan zitten.
 3. Verhit de boter op matig vuur in de pan en fruit hierin 5 minuten de groenten en de ui.
 4. Voeg de room, wijn en knoflook toe en laat zachtjes een beetje inkoken. Breng naar wens op smaak met zout en peper.
 5. Voeg de mosselen toe, doe het deksel op de pan en laat zachtjes koken tot alle mosselen open staan. Schud de pan tussendoor een keer goed om zodat de saus en de groenten lekker tussen de mosselen zitten.
 6. Voeg de peterselie toe, schud nog een keer om en serveer direct.

Advertentie
 

12 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*