Mosselen met room en knoflook

Mosselen met room en knoflook

Al weken spookte het door mijn hoofd dat ik mosselen wilde eten. Als ik er alleen al aan dacht, liep het water me in de mond. Alleen kwam het er maar niet van. Gewoon door drukte met werk (werk van een freelancer gaat ook buiten kantoortijden door), dan eet ik vooral snel, en van mosselen moet je gewoon uitgebreid kunnen genieten. Maar eindelijk heb ik dan vandaag toe kunnen geven aan deze wekenlange craving!

Vroeger beweerde men dat mosselen enkel gegeten konden worden in de maanden met een ‘r’ erin. Het seizoen begon dan in september en liep tot en met april het jaar daarop. Maar het mosselseizoen loopt werkelijk van half juli tot en met half april het jaar daarop. In de overige maanden zijn ze ook wel verkrijgbaar, maar dan zijn ze of diepgevroren geweest of geïmporteerd. Mosselen bevatten trouwens eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen en hebben een vetgehalte van slechts 1 procent. Gezond en het past prima in een vetarm dieet!

Zoals ik ze nu heb gemaakt, met room, hoef ik er geen frites en/of sausjes bij. Aan lekker vers stokbrood om in het vocht te dippen heb ik genoeg!

Ingrediënten

 • 2 kilo mosselen
 • 300 gr fijne soepgroenten
 • 300 gr ui, gesnipperd of dunne halve ringen
 • 6 flinke teentjes knoflook, fijngehakt (meer mag ook)
 • Klein bosje platte peterselie, blaadjes grof gehakt
 • 500 ml slagroom
 • 200 ml droge witte wijn
 • 25 gr boter (echte)
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: vergiet, mosselpan of grote soeppan

Aan de slag!

 1. Doe de mosselen in een vergiet en spoel ze grondig af onder koud stromend water.
 2. Check de mosselen één voor één of ze niet kapot zijn en niet open staan. Kapotte mosselen gooi je direct weg. Mosselen die open staan, ook al is het maar een kiertje, moeten sluiten wanneer je er een flinke tik op geeft. Sluiten ze niet, gooi ze dan ook weg. Verwijder ook de baardjes mochten die er nog aan zitten.
 3. Verhit de boter op matig vuur in de pan en fruit hierin 5 minuten de groenten en de ui.
 4. Voeg de room, wijn en knoflook toe en laat zachtjes een beetje inkoken. Breng naar wens op smaak met zout en peper.
 5. Voeg de mosselen toe, doe het deksel op de pan en laat zachtjes koken tot alle mosselen open staan. Schud de pan tussendoor een keer goed om zodat de saus en de groenten lekker tussen de mosselen zitten.
 6. Voeg de peterselie toe, schud nog een keer om en serveer direct.

Advertentie
 

10 Comments

 1. ik heb gisteren het recept uitgeprobeerd!!! was hartstikke lekker, maar ik proefde niet bepaald de knooflook wel een beetje jammer

  • Kitchenista says:

   Dat is jammer Agnes! Gebruik de volgende keer gerust meer knoflook. Ik geef in mijn recepten altijd een minimale hoeveelheid aan omdat niet iedereen gecharmeerd is van een aanwezige knoflooksmaak. Maar om eerlijk te zijn gebruik ik ook altijd meer omdat ik wel enorm van knoflook hou 😉

 2. ik verheug mij er vanavond weer op
  2 de keer dat ik het maak in korte tijd
  en ja ik hou ook van knoflook dus teentje meer
  geen kwaad. lekker romig van smaak
  ik doe er ook bosuitje bij door.

  • Kitchenista says:

   Leuk dat het recept in de smaak valt Gerdi! 🙂
   Volg je Kitchenista al op Facebook? Dan blijf je dagelijks op de hoogte van nieuwe recepten!
   http://www.facebook.com/kitchenistaNL

   • Lianne Van Garderen says:

    Is dit een recept voor 2 personen?
    2 kg voor 4 personen lijkt me zo weinig.
    En als dit zo is verdubbel ik de ingrediënten dan?

    • Kitchenista says:

     Als je er friet of stokbrood met sausjes bij hebt, dan is het voldoende. Vind ik tenminste. Ik heb zelf dan genoeg aan 500 gram. Maar je kan uiteraard meer doen al is een kilo per persoon best veel. Met 4 kilo moet je wel met twee pannen werken dus dan in ieder geval de helft van de andere ingrediënten meer en verdelen over de pannen. Met 3 kilo in één pan dan kan je de rest hetzelfde laten want je hebt voldoende vocht en groenten in de pan.

 3. Het blijkt dat 5 ml maar een theelepel is , ben je daar niet mee in de war?? Ik heb er echt wel meer ingedaan
  een half kopje denk ik . Ook heb ik er wat piripiri poeder ingedaan.
  Nadat ze open waren heb ik ze nog even laten staan, ik merkte dat ze dan lekkerder zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*