Mozzarella in carrozza (gebakken mozzarella tosti)

Mozzarella in carrozza (gebakken mozzarella tosti)

Mozzarella in carrozza, letterlijk mozzarella in een koets, klinkt als je het niet kent een soort van bewerkelijk en exotisch, maar het is niets meer dan een Italiaanse gebakken mozzarella tosti. Eigenlijk een soort combinatie van een tosti en een wentelteefje. Je wentelt de tosti namelijk door losgeklopt ei en bakt ‘m daarna in een flinke laag olie.

Oud brood en ‘oude’ mozzarella opmaken

De Italianen zijn meester in het opmaken van restjes. Mozzarella in carrozza is een gerechtje om oud brood en restjes mozzarella van een paar dagen oud op te maken. De mozzarella is dan wat droger. Gebruik bij voorkeur wel buffelmozzarella, dan is de smaak nog verfijnder dan met ‘gewone’ koemelkmozzarella. Vaak worden de korsten van het brood gesneden maar ik doe dat niet.

Ingrediënten

  • 8 sneden brood
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 100 gr bloem
  • 200 ml melk
  • 4 eieren
  • 100 ml milde olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: 4 ansjovisfilets en/of verse basilicum
  • Materialen:

Aan de slag!

  1. Snijd de mozzarella in plakjes en leg ze op keukenpapier om wat van het vocht eruit te laten trekken. Als je ook ansjovis gebruikt, snijd deze dan heel fijn.
  2. Doe de melk in een diep bord. Klop in een ander diep bord de eieren los met wat zout en doe de bloem op het derde bord.
  3. Beleg 4 sneden brood elk met mozzarella en eventueel de ansjovis en/of wat blaadjes basilicum. Maal er wat peper over en leg de andere sneden brood erop. Druk zachtjes aan.
  4. Doop de randen van de tosti’s rondom in de melk en daarna in de bloem. Hierdoor seal je de randen zodat de kaas er tijdens het bakken niet uitloopt. Wentel het brood vervolgens door het losgeklopte ei. Het brood moet zoveel mogelijk ei absorberen.
  5. Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan en bak de tosti’s met 2 tegelijk in ca. 5 minuten goudbruin, keer ze halverwege. Doe dit nogmaals met de andere twee.
  6. Snijd ze doormidden en serveer direct.

Lees ook: Een ode aan de tosti

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*