Msemmen met witte kaas, peterselie en dille

Msemmen met witte kaas, peterselie en dille

Ik heb altijd standaard een blik Turkse witte kaas in de koelkast staan (de lekkere volvette 60+ in het rode blik) en ik had zin om weer eens sıgara böreği te maken; filodeegrolletjes met een vulling van witte kaas, peterselie en dille. Alleen dacht ik dat ik nog filodeeg in de vriezer had maar dat bleek dus niet zo te zijn. Dus heb ik het gemaakt met msemmen want daarvoor had ik wel alles in huis.

Msemmen

Msemmen of m’semen houden een beetje het midden tussen flatbread en pannenkoekjes en worden gegeten in Noordwest Afrikaanse landen. Het wordt gemaakt van een combinatie van bloem en durummeel, ook wel bekend als semolina of tarwegries, gist, boter, water en zout. Door het deeg zo dun mogelijk uit te rollen en te vouwen ontstaat een beetje het effect van bladerdeeg. Ze worden vaak geserveerd met honing en een kopje muntthee maar kunnen ook worden gevuld, zoals in dit geval.

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 200 gr bloem
  • 200 gr fijne semolina
  • 1 tl gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • ½ tl suiker
  • 200 ml handwarm water
  • Voor de vulling:
  • 200 gr witte kaas of feta
  • ½ bakje bladpeterselie
  • ½ bakje dille
  • Snufje peper
  • Verder nodig:
  • Semolina
  • 100 gr zachte boter
  • Zonnebloemolie
  • Materialen: kom, vershoudfolie, deegroller, koekenpan

Aan de slag!

  1. Meng in een ruime kom bloem, semolina, gist, zout en suiker, giet het water erbij en meng tot een samenhangend geheel. Kneed het deeg even door. Als het deeg te plakkerig is, dan wat extra bloem toevoegen.
  2. Verdeel het deeg in 6 gelijke balletjes. Leg ze naast elkaar, besprenkel licht met wat olie en dek af met vershoudfolie. Laat 15 tot 30 minuten rusten tot ze iets gerezen zijn.
  3. Hak ondertussen voor de vulling peterselie en dille fijn. Doe in een kom en verbrokkel de witte kaas erbij. Meng goed door en breng op smaak met wat peper.
  4. Vet een werkvlak in met wat olie en rol de deegballetjes zo dun mogelijk uit tot vierkante lapjes. Zorg dat je werkvlak vet blijft, dus eventueel tussendoor weer wat olie gebruiken.
  5. Bestrijk de msemmen met de boter en bestrooi met een beetje semolina. Verdeel gelijkmatig het witte kaas mengsel erover.
  6. Vouw de msemmen eerst van boven en beneden naar binnen en daarna van links naar rechts dicht zodat je vierkante pakketjes krijgt en rol of druk ze weer wat platter.
  7. Verhit een beetje olie op laag vuur in een koekenpan en bak een msemmen een beide kanten goudbruin. Herhaal met de rest. Rol eventueel direct na het bakken nog op.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*