Muffuletta sandwich met vleeswaren, kaas en olijvensalade

Muffuletta sandwich met vleeswaren, kaas en olijvensalade

Wil je eerst het goede nieuws of het slechte nieuws? Laat ik maar beginnen met het slechte… Dit recept voor een muffuletta sandwich is niet bepaald goedkoop vanwege de grote hoeveelheid ingrediënten. Bovendien gaat er provolone op en deze Italiaanse kaas vind je niet in de supermarkt. Zelfs de kaaswinkels bij mij in de buurt verkopen het niet dus heb ik het online besteld. Het goede nieuws is dat je hiermee acht muffuletta sandwich porties maakt en dit brood is zo enorm gevuld, dat je aan één portie wel even genoeg hebt. Althans, ik in ieder geval wel! Een heel brood is namelijk loaded met verschillende Italiaanse vleeswaren, kaas en een olijvensalade.

Kun je geen provolone vinden en je wilt het niet online bestellen, provolone dolce is mild van smaak en iets zoetig. Gatenkaas (liefst boeren) komt hierbij goed in de buurt.

Muffuletta sandwich

Muffuletta (of muffaletta) is een Siciliaans, rond sesambrood wat ook de basis vormt voor deze sandwich. De sandwich zelf is begin twintigste eeuw bedacht in New Orleans (VS) door een Siciliaanse immigrant, al is dit niet geheel zeker. Zoals eerder genoemd is de muffuletta sandwich echt loaded met Italiaanse vleeswaren, kaas en een olijvensalade. Het typische muffuletta brood zul je hier niet tegenkomen maar dat maakt niet uit. Elk ander ongesneden rond brood is prima, evenals focaccia of een rond Turks brood.

Tip: Mozzarella dun snijden is soms wat lastig. Om dit gemakkelijker te maken laat je het vocht uit het zakje weglopen en leg je de mozzarella een kwartiertje in de vriezer. Het is dan stevig genoeg om mooi dun te snijden.

Ingrediënten

  • Voor het belegde brood:
  • 1 ongesneden rond brood, Turks brood of focaccia
  • 150 gr spianata romana salami
  • 200 gr mortadella
  • 100 gr coppa
  • 200 gr gekookte ham
  • 200 gr provolone dolce, in plakjes
  • 3 bollen (buffel)mozzarella, in dunne plakjes
  • Voor de olijvensalade:
  • 180 gr groene olijven zonder pit
  • 180 gr taggia of zwarte olijven zonder pit
  • 3 bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 artisjokharten (uit blik)
  • Stuk of 6 zilveruitjes
  • 2 el kappertjes
  • 4 takjes platte peterselie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 3 el rode wijnazijn of balsamico
  • 150 ml extra vergine olijfolie
  • Gemalen chilivlokken (pul biber)
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: foodprocessor, kom, bakpapier of vershoudfolie

Aan de slag!

  1. Begin met de olijvensalade. Snijd de bleekselderij in blokjes en de bosuitjes en artisjokharten in kleine stukjes. Doe samen met de olijven, zilveruitjes, kappertjes, peterselie en knoflook in de foodprocessor en maal grof. Doe het mengsel over in een kom en meng met de rest van de ingrediënten (zout, peper en chilivlokken naar smaak). Zet afgedekt minstens een uur in de koelkast.
  2. Halveer het brood overdwars en druk beide helften in met je vuist in om het brood wat holler te maken.
  3. Verspreid de helft van de olijvensalade over de onderste helft van het brood. Beleg gelijkmatig met de vleeswaren en kaas, bijvoorbeeld in deze volgorden: coppa, mortadella, provolone, salami, ham en mozzarella.
  4. Bestrijk de bovenste helft van het brood met de rest van de olijvensalade en druk voorzichtig op de onderste helft. Verpak de muffuletta royaal in bakpapier of vershoudfolie en leg een uur in de koelkast, bij voorkeur met wat gewicht erop.
  5. Snijd de muffulatta tot slot in 8 gelijke punten of vierkantjes als je een focaccia gebruikt.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*