Mujaddara – Midden-Oosters gerecht met rijst en linzen

Mujaddara – Midden-Oosters gerecht met rijst en linzen

Ik kook vaak voor anderen. Als je bij mij thuis komt, dan krijg je goed te eten en ik word dan ook wel regelmatig gekscherend een feeder genoemd 😛 Nu kreeg ik voor het eerst iemand te eten met een Midden-Oosterse achtergrond (die ook al een keer voor mij had gekookt, waarbij ik het enorm moeilijk vond om me er niet mee te bemoeien), dus wilde ik ook uitpakken met een typisch Midden-Oosters recept. En dat werd mujaddara, een gerecht met onder andere rijst en linzen. Het ziet er een beetje grauw uit door de linzen maar het is echt zalig!

Mujaddara

Mujaddara (Arabisch: مجدرة‎ mujadarah) is een heel eenvoudig Midden-Oosters gerecht bestaande uit rijst met linzen en gebakken uien. Mujaddara is het Arabische woord voor ‘pokdalig’; de linzen tussen de rijst lijken op pokdalige vlekken. Het is een gerecht met geschiedenis. Het eerste geregistreerde recept voor mujaddara verscheen in Kitab al-Tabikh, een kookboek samengesteld in 1226 in Irak. Het bevatte rijst, linzen en vlees en werd op deze manier geserveerd tijdens vieringen. Zonder vlees was het een middeleeuws Arabisch gerecht dat gewoonlijk door de armen werd geconsumeerd en waarvan bekend was dat het een afgeleide was van een soort rode linzensoep die Jacob gebruikte om Esau’s geboorterecht te kopen (Genesis 25:29–34). Vanwege het belang ervan is een gezegde in de Oost-Arabische wereld: “Een hongerige man zou bereid zijn zijn ziel te verkopen voor een bord mujaddara”.

Ingrediënten

 • 200 gr rijst
 • 200 gr droge linzen (kleur maakt niet uit, ik gebruikte een mix)
 • 4 uien
 • 1 tl gemalen komijn
 • 1 tl piment (allspice)
 • ¼ tl gemalen kruidnagel
 • 600 ml groente- of kippenbouillon
 • 2 el neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: peterselie, koriander of bieslook
 • Materialen: braadpan, optioneel: sudderplaatje

Aan de slag!

 1. Snijd de uien in dunnen halve ringen en was/spoel de rijst tot het water helder is.
 2. Verhit de olie in een braadpan en laat de uien op heel laag vuur rustig garen tot ze goudbruin gekarameliseerd en sticky zijn. Dit duurt ca. 30 minuten. Af en toe omscheppen zodat ze niet aanbranden. Schep de helft uit de pan en zet opzij.
 3. Doe de komijn, piment en kruidnagel in de pan en bak een minuut mee.
 4. Voeg de bouillon toe en schraap over de bodem van de pan om eventuele aanbaksels los te maken. Voeg de rijst en de linzen toe en breng het geheel aan de kook. Bij voorkeur op een sudderplaatje.
 5. Draai vervolgens het vuur laag , doe het deksel op de pan en laat ca. 30 minuten zachtjes sudderen tot alle bouillon door de rijst en linzen is opgenomen. Af en toe even omscheppen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
 6. Draai het vuur uit en laat de mujaddara met het deksel op de pan 10 minuten rusten. Maak vervolgens los met een vork of lepel en doe over in een schaal. Garneer met de uien die je opzij hebt gezet en eventueel wat groen voor de kleur.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*