Nacho’s en kaasdip met worst, salami, tomaat en bosui

Nacho’s en kaasdip met worst, salami, tomaat en bosui

Weer eens een andere manier om nacho’s met kaas te eten! Na de nacho’s met kaassaus en nacho’s met kaas en gehakt uit de oven, zijn deze weer een beetje anders met een kaasdip met worst, salami, tomaat en bosui als toppings. Dit hoeft niet in de oven maar als je dat lekker vindt, kun je de nacho’s zelf natuurlijk wel even warm maken. De worst is uiteindelijk gewoon gehakt want je knijpt het uit het velletje en rult het in de pan, maar ik vind een worstje altijd wel makkelijk als ik maar een klein beetje nodig heb en ze zijn altijd al gekruid. Wat betreft de kaas heb ik een combinatie gedaan van geraspte mozzarella (uit een zakje want dat is een wat rijpere mozzarella dan de witte bollen) en één van mijn guilty pleasures: de gele plakjes cheddar smeltkaas. Als je daar niet van houdt, gebruik dan echte cheddar of gewoon Hollandse kaas zoals belegen of extra belegen.

Nacho’s

Hoewel nacho’s in Noord-Mexico zijn ontstaan is het toch meer Tex-Mex dan echt Mexicaans want het is echt net over de grens van Texas bedacht en daardoor vooral via Texas populair geworden in de VS. Ignacio ‘Nacho’ Anaya creëerde nacho’s in 1940 in de Victory Club in Piedas Negras toen een vaste klant vroeg of Anaya haar en drie andere vrouwen een andere snack dan normaal kon serveren. Anaya ging naar de keuken en zag vers gebakken stukjes maïstortilla’s. Op een moment van culinaire inspiratie voegde hij gesmolten kaas en ingelegde jalapeño pepertjes toe. Na het proeven van de snack vroeg de klant hoe het heette en Anaya antwoordde: “Nou, ik denk dat we ze gewoon Nacho’s Speciaal kunnen noemen”. Later is men de snack meer gaan uitbreiden met extra ingrediënten waardoor het ook kan dienen als hoofdgerecht.

Ingrediënten

  • Nacho’s / tortillachips
  • 200 gr cheddar
  • 200 gr geraspte mozzarella
  • 1 gekruid braadworstje
  • Paar plakjes salami
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine tomaat
  • 1 bosuitje
  • 200 ml melk
  • 1 el boter of neutrale olie
  • Witte peper of cayennepeper
  • Optioneel: ingelegde jalapeños uit een potje
  • Materialen: sauspan, vuurvast schaaltje, rechaud of theelichtje

Aan de slag!

  1. Snipper het sjalotje heel fijn, hak de knoflook, snijd het bosuitje in dunne ringetjes en de salami in smalle reepjes. Halveer de tomaat, schep zaadjes en vocht eruit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Leg op keukenpapier om nog meer vocht eruit te laten trekken.
  2. Verhit de boter of olie in een sauspannetje. Knijp het worstje uit het velletje en bak het vlees rul en bruin. Schep uit de pan. Doe het sjalotje in de pan en fruit een paar minuten tot het glazig ziet. Voeg de knoflook toe en bak even mee.
  3. Giet de melk erbij en breng even kort aan de kook. Verlaag het vuur en roer beetje bij beetje met een garde de kazen erdoor tot ze volledig gesmolten zijn. Als de kaasdip heel erg dik is, dan nog wat melk toevoegen. Breng op smaak met (cayenne)peper. Doe de kaasdip over in een vuurvast schaaltje en zet op een rechaud of theelichtje.
  4. Garneer de kaasdip met de worst, salami, tomaat en bosui en eventueel jalapeños en serveer met de nacho’s apart in een schaaltje.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*