Nasi goreng van bloemkoolrijst (koolhydraatarm)

Nasi goreng van bloemkoolrijst (koolhydraatarm)

Oké, ik geef toe, nasi goreng van bloemkoolrijst is qua smaakbeleving een beetje anders dan met gewone rijst maar absoluut heel goed te doen als je koolhydraatarm eet! Het is nog verantwoorder dan het te maken met bruine rijst (zilvervliesrijst). Een ook al gaan er best wat groenten in, door de bloemkoolrijst krijg je gelijk nog meer groente binnen!

Nasi goreng

Nasi goreng is niet Chinees, zoals velen denken, maar Indonesisch. In heel Indonesië wordt dit beschouwd als nationaal gerecht, hoewel er niet echt een eenduidig recept voor is, behalve dat het gaat om gebakken rijst met extra ingrediënten. In het Indonesische en Maleisische taalgebied staat nasi voor gekookte rijst en goreng voor gebakken. De Chinese nasi zoals die bekend is van de afhaal voor velen (yeung chow chao fan), is echt niet vergelijkbaar! In Indonesië is nasi goreng samengesteld uit rijst van de vorige dag en restjes van andere maaltijden zodat er geen voedsel verloren gaat. Bovendien wordt dit vaak als ontbijt gegeten. Het kan vegetarisch zijn (eventueel met gebakken tahoe/tofu), met stukjes varkensvlees of kip en ook met garnalen.

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 500 gr kipfilet
  • 3 eieren
  • 150 gr Chinese of witte kool
  • 1 kleine winterwortel
  • 125 gr taugé
  • 1 dunne prei met groen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tl djinten (gemalen komijn)
  • 2 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl sambal
  • 5 el zonnebloemolie
  • Zout
  • Materialen: wok of wadjan

Aan de slag!

  1. Snijd de kip in blokjes. Snijd de ui in dunne halve ringen en hak de knoflook. Snijd de wortel in piepkleine blokjes en de prei met zoveel mogelijk groen en de kool fijn. De rode peper naar wens met of zonder zaden en zaadlijsten fijnsnijden.
  2. Klop de eieren los in een kom. Verhit wat olie in een wok of wadjan en bak roereieren. Schep uit de pan.
  3. Verhit de rest van de olie en bak de kip op hoog vuur rondom bruin. Voeg de ui, rode peper en knoflook toe en roerbak 2 minuten.
  4. Voeg prei, kool en wortel toe en roerbak 5 tot 10 minuten. Wortel en kool moeten vooral echt wat zachter zijn.
  5. Schep de djinten, ketoembar en wat zout toe erdoor en bak nog even mee.
  6. Voeg de eieren, taugé en bloemkoolrijst toe en schep alles goed om. Bak de nasi nog 3 minuten op vrij hoog vuur.
  7. Breng de nasi goreng op smaak met ketjap, sambal en eventueel nog wat zout.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*