Nasi koening met groenten, ei en lap cheung

Nasi koening met groenten, ei en lap cheung

Een beetje uit Indonesië, een beetje uit China en een beetje van mezelf. Nasi koening (gele rijst met kokos) is typisch Indonesisch. Lap cheung is Chinese droge worst. Dat is samen met de toegevoegde groenten en ei het beetje van mezelf. Nasi koening is oorspronkelijk niet gevuld met groenten en vlees. Het wordt in Indonesië op feestelijke gelegenheden gegeten met allerlei gerechten erbij. Het symboliseert een berg goud voor geluk, rijkdom en welvaart. Maar ik heb er nu dus een complete maaltijd van gemaakt met groenten, eireepjes en vlees.

Lap cheung vind je alleen in de Aziatische supermarkt. Ik had ze nog in de vriezer omdat ik een tijd geleden een pakket van tien worstjes had gekocht. Je kunt dit uiteraard gewoon weglaten, dan is het gerecht vegetarisch. Of vervang het door iets anders, bijvoorbeeld kipblokjes of varkensreepjes. Ook voor djeroek poeroet (limoenblad) moet je naar de Aziatische supermarkt. Maar je kunt dit ook vervangen door geraspte limoenschil.

Ingrediënten

  • 500 gr pandanrijst
  • 400 ml kokosmelk (of 150 gr santen opgelost in 400 ml water)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el koenjit (kurkuma)
  • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 tl djinten (gemalen komijn)
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 4 à 5 djeroek poeroetblaadjes
  • 300 gr fijne soepgroenten
  • 2 eieren
  • 3 lap cheung
  • 3 el arachide- of zonnebloemolie
  • Klontje boter
  • 300 ml water
  • Optioneel: 2 bosuitjes
  • Materialen: kom, hapjespan of braadpan, 2 koekenpannen

Aan de slag!

  1. Snipper de ui, hak de knoflook fijn, halveer de sereh in de lengte en snijd de worstjes in stukjes. Kluts de eieren los in een kom. (Snijd de bosuitjes in ringetjes).
  2. Verhit de 2 eetlepels olie in de hapjespan of braadpan en fruit hierin de groenten en ui 5 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit nog even mee.
  3. Voeg de rijst, koenjit, ketoembar en djinten toe en bak dit al omscheppend kort mee.
  4. Voeg de sereh, kokosmelk (of santen), djeroek poeroet en het water toe en breng aan de kook. Laat in ca. 15 minuten in een open pan op matig vuur gaarkoken tot al het vocht door de rijst is opgenomen. Schep af en toe om.
  5. Verhit ondertussen in een koekenpan een eetlepel olie en in de andere een klontje boter. In de pan met de olie bak je de plakjes worst al omschuddend. In de ander pan bak je een omelet.
  6. Neem de pan met nasi van het vuur, verwijder de sereh en djeroek poeroet, roer de rijst om en laat zonder deksel droogstomen.
  7. Rol de omelet op en snijd in dunnen reepjes. Schep de reepjes ei en de lap cheung door de nasi.
  8. Garneer eventueel met de bosuitjes.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*