Nationale Boerenkooldag

Nationale Boerenkooldag

Jaarlijks vieren wij in ons land op 24 oktober Nationale Boerenkooldag. Tsja… wat zal ik erover zeggen? Boerenkool is niet bepaald mijn favoriete groente, zeker niet als stamppot. Maar omdat deze kool als supergezond is bestempeld, doe ik zo nu en dan toch een poging om het in een recept te verwerken. Ik ben echter tot nu niet verder dan drie keer gekomen… Wellicht probeer ik het deze winter nogmaals maar dat durf ik niet te beloven 😉

Nationale Boerenkooldag

Hoe Nationale Boerenkooldag is ontstaan is niet geheel duidelijk. Ik moest een beetje zoeken en vond hier het uitgebreidste antwoord. Boerenkooloogstfeesten worden al honderden jaren gevierd, voornamelijk in streken waar boerenkool van oudsher veel wordt geteeld zoals in Noord-Holland. Volgens zeggen wordt Boerenkooldag het eerst genoemd in een geschrift uit 1641 waarin wordt verhaald over ene jonkvrouw Geertruida van Staelre die in de nacht van 24 oktober een aantal stronken boerenkool stal uit het Spaanse kampement, wat ervoor zorgde dat het boerenkooldorp Warmenhuizen stand kon houden. Dit wordt in veel dorpen uit die streek jaarlijks herdacht door de sterkste vrouw van het dorp in een berg boerenkool te lanceren.

De Nationale Boerenkooldag zoals we he nu vieren is waarschijnlijk van oorsprong in de periode net na de Tweede Wereldoorlog. Om de regio weer te laten aansterken besloot een aantal ‘boerenkoolburgemeesters’ tijdens de start van het boerenkoolseizoen grote boerenkoolfeesten te geven. Sindsdien is Boerenkooldag op 24 oktober steeds populairder geworden met diverse activiteiten in ons land zoals boerenkoolmarkten en boerenkooldiners. Nationale Boerenkooldag wordt in de volksmond ook wel de ‘Groene Koningsdag’ genoemd.

Hoe gezond is boerenkool?

Boerenkool is al een paar jaar enorm hip als superfood. De kool is rijk aan calcium, antioxidanten, vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten. Alleen is dat hippe vooral wanneer het rauw wordt gegeten in smoothies en salades, maar dat blijkt dan juist weer minder goed voor je te zijn. Lees hier maar. Het is dus beter om boerenkool gewoon warm te bereiden, dan is het beter verteerbaar. Men zegt dat boerenkool pas echt goed op smaak is als er op het veld ‘een nacht vorst overheen is gegaan’ omdat de kou ervoor zorgt dat de kool dan extra suikers aanmaakt. De oogst begint dan ook vaak pas na de eerste nachtvorst. Dat is nu overigens nog lang niet het geval, als is het inmiddels wel weer verkrijgbaar in de supermarkten. En diepvries is ook geen probleem want daar is eigenlijk ook al vorst overheen gegaan omdat het ingevroren is. Er is echt niets mis met ingevroren groenten want het wordt doorgaans al binnen twee uur na oogst ingevroren waardoor er amper voedingswaarde verloren gaat. Veel minder dan groenten die vers in de supermarkt liggen, daar gaat namelijk iets meer tijd overheen na oogst. Van één à twee dagen of zelfs tot twee weken! Nog een voordeel van diepvriesgroenten: het is vaak een stuk voordeliger dan ‘vers’!

Mijn schamele recepten met boerenkool

Frittata van boerenkool, aardappel en rookworst

Frittata van boerenkool, aardappel en rookworst

Een frittata is een gerecht wat je met eieren en andere ingrediënten in een pan bakt tot een soort hartige taart maar dan zonder deeg. Hier dan ook een klassieke combinatie van boerenkool, aardappels en rookworst maar dan een beetje anders.

Spaghetti met boerenkoolpesto en gehaktballetjes

Spaghetti met boerenkoolpesto en gehaktballetjes

Zoals mijn opa zou hebben gezegd: “zo maak je een drol nog lekker!” 😉 Want ja, als een pesto met Parmezaanse kaas, noten, knoflook, citroen en een goede extra vergine olijfolie gaat het er bij mij zelfs wel in!

Pasta met boerenkool en blauwe kaas

Pasta met boerenkool en blauwe kaas

Boerenkool gecombineerd met pasta, blauwe kaas, uien, tijm en wat chilipeper. Zie bij het vorige recept de opmerking van mijn opa. Vooral door de sterke smaak van blauwe kaas, die de kool overheerst, kreeg ik dit wel naar binnen 😉

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*