No bake citroen cheesecake – tip voor Pasen!

No bake citroen cheesecake – tip voor Pasen!

Al doe ik mijn best om af en toe zoete baksels te maken omdat ik het best leuk vind om te doen, een echte bakprinses zal ik nooit worden. Ik zou haast zeggen omdat ik het geduld er niet voor heb maar aan de andere kant heb ik wel geduld om te koken of hartig te bakken. Deze citroen cheesecake is echter een ander verhaal want een no bake. Met andere woorden, je hoeft ‘m niet te bakken! Supermakkelijk als jij ook niet echt van het bakken bent en bovendien kan dit niet mislukken 😀

Ik zeg er wel bij: mijn cheesecake is te plat omdat ik een te grote springvorm heb gebruikt (25 cm). Zorg dus dat je springvorm niet groter is dan 20 cm of verdubbel de vulling. Desalniettemin smaakt hij heerlijk!

Cheesecake

Cheesecake kan zowel gebakken al ongebakken gemaakt worden. De gebakken versie bevat eieren, de no bake niet. In de no bake wordt doorgaans slagroom gebruikt om de cheesecake gekoeld op te laten stijven. De meest gebruikte kaassoorten voor beide versies zijn roomkaas, ricotta of cottage cheese (hüttenkäse). Voor de no bake versie maak je de bodem van koekjes of biscuitjes met boter. In de gebakken versie kan het zowel van deeg of koekjes zijn. Meer over cheesecake, de geschiedenis en de soorten lees je hier.

Ingrediënten

  • 120 gr digestive biscuitjes
  • 60 gr boter
  • 250 gr naturel roomkaas
  • 250 ml slagroom
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 200 gr gewone suiker
  • 1 zakje klop-fix
  • 4 citroenen, schoongeboend
  • Lemon curd (recept)
  • Optioneel: 1 limoen, schoongeboend
  • Optioneel: extra garnering voor bijvoorbeeld Pasen
  • Materialen: fijne rasp, brede (hapjes)pan, bakpapier, springvorm 20 cm, pannetje, foodprocessor, kom, mixer, spatel

Aan de slag!

  1. Snijd 1,5 citroen of 1 citroen en 1 limoen in dunne schijfjes. Rasp van de rest van de citroenen de schil en pers ze uit.
  2. Doe 2 eetlepels citroensap met de gewone suiker en 180 ml water in een brede pan, bijvoorbeeld een hapjespan, en breng zachtjes aan de kook tot de suiker is opgelost. Voeg de schijfjes citroen (en limoen) toe en laat ca. 15 minuten zachtjes sudderen tot het vruchtvlees transparant is en de schillen zacht worden. Keer de schijfjes tussentijds om. Neem ze met een tang uit de siroop en laat ze geheel afkoelen op een vel bakpapier. Dit hoeft overigens niet, je kan ook gewoon schijfjes citroen en limoen gebruiken.
  3. Bekleed ondertussen een springvorm met bakpapier en laat de boter zachtjes smelten in een pannetje.
  4. Maal de biscuitjes fijn in een foodprocessor (of gewoon in een zak met een deegroller of fles verkruimelen) en voeg de gesmolten boter toe. Schep het mengsel in de bakvorm en verdeel gelijkmatig met de bolle kant van een lepel. Zet de bakvorm in de koelkast.
  5. Mix in een kom de slagroom met de basterdsuiker en klop-fix stijf. Voeg de roomkaas, citroenrasp en 5 theelepels (25 ml) citroensap toe en mix nog even door.
  6. Neem de springvorm uit de koelkast en schep beetje bij beetje het roomkaas mengsel erin. Steeds tussendoor gladstrijken met een spatel zodat er geen luchtbelletjes zijn. Strijk de bovenkant zo glad als mogelijk. Laat de citroen cheesecake minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  7. Neem de cheesecake uit de koelkast en verwijder de ring van de springvorm. Maak voorzichtig het bakpapier los. Als de rand hierdoor wat rommelig wordt, dan met een vochtige spatel gladstrijken.
  8. Bedruip de cheesecake met een lepel met lemon curd. Garneer met citroen (en limoen) en andere garnering zoals toefjes slagroom en eventueel seizoensgarnering.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*