No bake pindakaas en havermout koekjes

No bake pindakaas en havermout koekjes

Bakdag! Nou ja, eigenlijk no bake dag want voor deze pindakaas en havermout koekjes hoef je helemaal niet te bakken, alleen verwarmen en mengen op het fornuis en op laten stijven. Let wel! Denk je bij havermout en pindakaas aan gezond, dat zijn ze echter niet echt want de koekjes bevatten best wel wat suiker (en daar kom ik hieronder nog op terug). En echt koekjes zijn het eigenlijk ook niet omdat ze geen meel bevatten en niet gebakken worden maar ik wist niet zo gauw hoe ze anders te noemen behalve bites, en koekjes werkt in Google zoekopdrachten toch beter dan bites 😉

Suiker in de pindakaas en havermout koekjes

Zoals gezegd heb ik suiker in deze pindakaas en havermout koekjes gebruikt, gewone en bruine suiker. Dit omdat de gesmolten suikers samen met de boter zorgen dat de koekjes goed opstijven. Het zijn immers no bake koekjes. Uiteraard kun je zelf experimenteren met honing, agavesiroop, esdoornstroop etc. maar houd jezelf niet voor de gek! Dit zijn allemaal uiteindelijk ook gewoon suikers, google er maar eens op! (Alvast een voorbeeld). En ja, ook dadels of ander gedroogd fruit zijn gewoon een suikertoevoeging. Noem het allemaal ‘natuurlijk’ maar waar denk je dat gewone suiker van gemaakt is? Niet van allerlei chemische verbindingen maar van suikerbiet (of suikerriet) en dat is ook gewoon een plant. Ik heb echt een broertje dood aan de zogenaamde ‘gezonde’ recepten met honing of wat dan ook. In the end is het allemaal suiker en je lichaam verwerkt het op exact dezelfde manier; in vetopslag of energie als je wel voldoende beweegt. Dus…

Ingrediënten

  • 250 gr pindakaas
  • 250 gr havermout
  • 150 gr suiker
  • 150 gr bruine suiker
  • 120 gr boter
  • 120 ml melk
  • 2 tl vanille-extract
  • ½ tl fijn zeezout
  • Materialen: bakpapier, pan

Aan de slag!

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe melk, boter en de suikers in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Laat een minuut zachtjes doorkoken.
  3. Neem de pan van het vuur en roer de pindakaas, vanille en zout erdoor tot de pindakaas goed gemengd is met de rest. Roer dan de havermout erdoor. Laat even staan zodat het wat kan opstijven en de havermout kan zwellen. Is het mengsel nog te dun om er hoopjes van te maken zonder dat ze teveel uitvloeien, voeg dan nog wat havermout toe.
  4. Schep met een lepel hoopjes op de bakplaat en laat op een koele plek opstijven. Bewaar de koekjes in een afgesloten bakje in de koelkast.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*