Noedels met pittige garnalen, koriander en limoen

Noedels met pittige garnalen, koriander en limoen

Niet mokken, lekker wokken! En weer makkelijke maandag met deze noedels met pittige garnalen, koriander en limoen. Het gerecht is in een half uur klaar maar ik heb de garnalen wel eerst een uur in de marinade gezet. Als je hierbij groenten mist, maak er dan een op Azië geïnspireerde salade bij, bijvoorbeeld zoals in dit recept. Of doe wokgroenten met Aziatische smaken, alleen niet door de noedels maar apart erbij. Een zak wokgroenten erdoorheen gooien vind ik – sorry voor de liefhebbers – ‘vervuiling’ van het recept. Voor mij moeten de garnalen en koriander hierin echt de hoofdrollen spelen.

Noedels

Welke noedels je hiervoor gebruikt, is helemaal aan jouw smaak. Ik gebruikte hiervoor gewone woknoedels die je heel even in kokend water doet. Maar ook eiermie, soba of udon noedels zijn geschikt voor dit gerecht. Je zou zelfs die goedkope pakjes instant noedels (maar dan zonder de zakjes kruiden) die je alleen maar even hoeft te wellen kunnen gebruiken. Eet je koolhydraatarm, ga dan voor rijstnoedels (hoef je ook alleen maar te wellen) maar dan wel de grovere, platte soort (rice sticks). So-oen (ook bekend als rijstvermicelli of mihoen) vind ik te fijn voor dit gerecht. Ook spaghetti is nog een optie, dit wordt ook als ‘noedels’ gebruikt in Surinaamse bami.

Ik gebruikte hier tijdens het wokken overigens boter in plaats van olie en dat is natuurlijk niet bepaald Aziatisch. Maar ik wilde boter (dus echte boter, bekend als roomboter) om het geheel een beetje ‘romigheid’ mee te geven. Gebruik echter gerust olie als je liever geen boter wilt. Enige no-no: geen extra vergine olijfolie. Het kan niet goed tegen verhitting waardoor de smaak minder wordt en de smaak past sowieso echt niet hierbij omdat het kan overheersen.

Ingrediënten

  • Ca. 250 gr (wok)noedels
  • 600 gr rauwe middelgrote garnalen, gepeld
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl chilivlokken (meer mag ook)
  • Bakje (ca. 20 gr) verse koriander, alleen de blaadjes
  • 2 el limoensap
  • 60 ml schaaldieren- of visbouillon
  • 60 ml droge witte wijn
  • 60 gr boter
  • 2 el (30 ml) neutrale olie
  • 1 limoen in 4 partjes
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, vergiet, wok, optioneel: wiegemes

Aan de slag!

  1. Check de garnalen of ze nog darmkanalen hebben en verwijder deze. Meng ze in een kom met de olie, limoensap, komijn en zout en peper en zet minstens een uur afgedekt in de koelkast.
  2. Snipper de knoflook en hak de koriander fijn. Tip: gebruik een wiegemes.
  3. Bereid de noedels volgens aanwijzingen op de verpakking (zie intro bovenaan). Giet af in een vergiet, spoel met koud water en laat uitlekken.
  4. Verhit de de boter in een wok op middelhoog vuur en roerbak de garnalen ca. 2 minuten met de knoflook en chilipeper.
  5. Voeg de bouillon en wijn toe en laat even zachtjes pruttelen.
  6. Doe dan de noedels en koriander erbij en wok tot het geheel goed doorgewarmd is. Proef of er nog wat zout en/of peper bij moet.
  7. Serveer de noedels in kommen met een partje limoen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*