Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek)

Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek)

Dit is zo lekker! Ik had het nog nooit gegeten, maar zag het zo nu en dan voorbij komen in kookprogramma’s op tv. En dan zit het op een bepaald moment zo in je hoofd, dat het er ook echt niet meer uit wil. Dus heb ik het onlangs voor het eerst gemaakt, en ik kan je zeggen dat het een blijvertje is! En het leuke van dit gerecht: er zijn niet echt regels voor. De naam okonomiyaki is namelijk een samenvoeging van okonomi en yaki, wat vrij vertaald zoiets als ‘gebakken/gegrild zoals je wilt’ betekent. De basis is slechts een mengsel van meel, eieren en dashi (een Japanse bouillon) en het is hartig door toevoeging van groenten (sowieso vrijwel altijd kool) en varkensvlees en/of zeevruchten.

Okonomiyaki

Okonomiyaki wordt een Japanse pannenkoek genoemd, maar ik vind dat het een beetje het midden houdt tussen een gevulde pannenkoek en een omelet. Traditioneel wordt het gemaakt op een teppan (bakplaat), maar het kan ook gewoon in de koekenpan. Er bestaan diverse varianten, afhankelijk van waar het wordt gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld eerst enkel het beslag op de plaat gieten en dan pas beleggen met de andere ingrediënten (Hiroshima variant). Of je mengt de ingrediënten al door het beslag en bakt dan pas de pannenkoek (Osaka variant). Mijn versie is de laatste met als verschil dat ik het vlees wel later heb toegevoegd. Als je mijn versie exact hetzelfde wilt maken, dan is een tripje naar een Aziatische supermarkt wel nodig voor bijvoorbeeld het bapaomeel (heel fijn gemalen meel), de dashi, kombu, bonitovlokken (gedroogde, gefermenteerde tonijn), Japanse mayonaise (in sommige gewone supermarkten wel te vinden) en de okonomiyakisaus. Maar het meel kun je ook vervangen door gewone tarwebloem (gezeefd), de dashi door een andere bouillon naar wens, de kombu en bonitovlokken kun je weglaten, de Japanse mayonaise kun je vervangen door gewone mayonaise en voor de okonomiyaki saus geef ik je onderaan het recept een vervangende tip.

Het recept is voor vier porties/personen. En denk nou niet dat je alles moet verdubbelen om twee pannenkoeken per persoon te maken, want het is zo gevuld dat de gemiddelde eter echt wel genoeg heeft aan één. Het is niet vergelijkbaar met hoe wij pannenkoeken kennen.

Ingrediënten

  • 100 gr bapaomeel of gewone bloem
  • 160 ml dashi of een andere bouillon naar keuze
  • 2 eieren
  • 300 gr witte kool, fijngesneden
  • 50 gr wortel, heel fijn julienne gesneden of geraspt
  • 50 gr rettich, heel fijn julienne gesneden of geraspt
  • 2 bosuitjes, in fijne ringetjes
  • 2 blaadjes kombu, geweekt en julienne gesneden (niet noodzakelijk)
  • 2 el gefruite uitjes (bawang goreng)
  • 8-12 langwerpige plakjes ontbijtspek
  • Bonitovlokken (niet noodzakelijk)
  • Japanse mayonaise (Kewpie) of gewone mayonaise (geen fritessaus!)
  • Okonomiyaki saus
  • Zonnebloem- of arachideolie
  • Hulpmiddelen: kom, garde, teppan (vlakke grillplaat) of grote koekenpan, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Meng in een kom de eieren met de meel en de dashi met een garde tot een glad beslag.
  2. Schep de kool, wortel, rettich, bosuitjes, kombu en gefruite uitjes door het beslag en meng goed door.
  3. Verhit de teppan of een koekenpan op middelhoog vuur met een heel klein beetje olie.
  4. Schep een kwart van het mengsel op de plaat of in de pan en beleg met 2 of 3 plakjes spek.
  5. Laat ca. 5 minuten bakken tot de onderkant mooi goudbruin is en je de pannenkoek kunt omkeren zonder dat ‘ie uit elkaar valt. Blijf erbij en let op je vuur zodat het niet te hard gaat.
  6. Draai de pannenkoek om en bak de andere kant nog enkele minuten. Maak zo nog 3 pannenkoeken. Houd de gebakken pannenkoeken op een bord warm onder aluminiumfolie of eventueel op matige temperatuur in de oven.
  7. Strooi bonitovlokken over de pannenkoeken en garneer met heen en weer gaande bewegingen met okonomiyaki saus en Japanse mayonaise.

Tip: Kun je geen okonomiyakisaus vinden? Je kunt iets vergelijkbaars maken door 8 el ketchup, 1 el Worcherstershiresaus, 1 tl Dijon mosterd, 4 el mirin, 2 el bruine suiker en 1 el Japanse sojasaus een paar minuten zachtjes te laten koken tot de suiker is opgelost en de saus iets is ingedikt. Daarna af laten koelen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*