
Oma’s groentesoep
Als kind kreeg ik elke zaterdagmiddag bij oma een kom groentesoep met balletjes. Alleen al de geur deed me watertanden, ik kan het bij wijze van spreken nog steeds ruiken in dat huisje op Scheveningen. Vanaf het moment dat ik op eigen benen stond, maak ik de soep zelf en hij doet absoluut niet onder voor die van oma! Sterker nog, ik heb het recept iets uitgebreid waardoor het nog krachtiger van smaak is en nog meer gevuld!
Ingrediƫnten
- 1 flinke runderschenkel
- 500 gr soepvlees
- 500 gr soepballetjes
- 1 winterwortel, in stukken
- 1 prei, in stukken
- 3 stengels bleekselderij, in stukken
- Bosje selderij
- Bosje bladpeterselie, fijngesneden
- 1 ui, gehalveerd
- 1 teentje knoflook, geplet
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 3 stukjes foelie
- 10 hele peperkorrels
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 500 gr soepgroenten
- Vermicelli
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Hulpmiddelen: soeppan, schuimspaan, zeef of vergiet, ruime kom
Aan de slag!
- Zet een soeppan met twee liter water en ruim zout op het vuur met de schenkel, het soepvlees (niet de balletjes), prei, bleekselderij, wortel, ui, bosje selderij, laurier, foelie, knoflook, tijm, rozemarijn en peperkorrels.
- Breng de bouillon aan de kook op matig vuur en schep steeds met een schuimspaan het schuim van de bouillon.
- Zodra je geen schuim meer hebt, zet je de pan op een sudderplaatje op laag vuur en laat je de bouillon met het deksel op de pan minstens 2 uur trekken.
- Zeef de bouillon in een zeef of vergiet boven een kom en doe de bouillon en het soepvlees terug in de pan samen met het kleingesneden vlees van de schenkel.
- Voeg de gesneden soepgroenten, fijngesneden bladpeterselie en de balletjes toe en laat zachtjes trekken tot de balletjes gaar zijn.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Voeg als laatste de vermicelli toe en laat nog even trekken tot deze zacht is.
Advertentie