Ontbijt van eieren, worstjes, kaas en brood uit de oven

Ontbijt van eieren, worstjes, kaas en brood uit de oven

Járenlang ontbeet ik echt nooit, hooguit op zondag, maar inmiddels heb ik wel geleerd dat het niet goed is om je ontbijt over te slaan. Nu is mijn ontbijt ook niets bijzonders, vrijwel altijd een broodje kaas. En zo af en toe vind ik het leuk om iets meer te doen op zondag en dat met jullie te delen. Mijn laatste was bijvoorbeeld een full English breakfast. Afgelopen zondag was het een stevig ontbijt (of eigenlijk een brunch) van eieren, worstjes, kaas en brood uit de oven. Machtig maar zó lekker!

Worstjes, kaas en brood in het ontbijt

Welke worstjes je kiest maakt niet uit, doe gewoon wat jij lekker vindt. Ik ben nu gegaan voor verse slagersknakworst (tip: die van de Aldi zijn lekker en andere supermarkten verkopen ook koelverse knakworst) maar je kan ook gewoon voor blik of pot kiezen. Neem dan bij voorkeur de iets grotere en langere worstjes, zoals Frankfurters of bockworst. En uiteraard zijn verse worstjes ook prima, bijvoorbeeld merguez of chipolata. De worstjes worden sowieso eerst gegrild, ook knakworst.

Ook de kaas is naar eigen wens. Maar zoals ik altijd zeg bij veel gerechten: als het maar een kaas is die goed smelt. Heel harde, droge kazen zoals Parmezaan en overjarig, smelten minder goed omdat ze weinig vocht bevatten. Al wordt het smeltende vermogen van Parmezaan wel beter in vocht en dat heb je in dit geval wel door de melk.

Dit ontbijt is vooral ook ideaal om oud brood op te maken (al mag het natuurlijk ook met vers brood). Misschien heb je een stokbrood teveel gekocht voor bij gourmetten, fondue of borrel (heb ik altijd want ik wil er altijd zeker van zijn dat er genoeg is 😉 ), of je hebt nog gesneden brood liggen wat niet meer zo vers is. Je hebt voor dit ontbijtgerecht ongeveer 180 tot 240 gram brood nodig. Dat zijn ca. 6 tot 8 gewone boterhammen.

Ingrediënten

 • 6 grote eieren
 • 8 worstjes
 • 120 gr geraspte kaas
 • 180-240 gr (oud) brood
 • 2 bosuitjes
 • 2 tl mosterd
 • 480 ml melk
 • Boter om in te vetten
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: ovenschaal, grillpan, kom

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden of 170 hete lucht. Vet een ovenschaal in met boter.
 2. Verhit een grillpan goed heet en grill de worstjes om en om. Snijd ze in stukjes.
 3. Snijd het brood in blokjes en de bosuitjes in dunne ringetjes en meng met de worstjes in de ovenschaal.
 4. Klop in een kom de eieren los met de melk, kaas en mosterd en breng op smaak met zout en peper. Giet over het brood en schep om. Laat heel even staan zodat het vocht goed in het brood kan trekken.
 5. Bak het in het midden van de oven 30 tot 40 minuten tot het gerezen is en bubbelt en de bovenkant goudbruin is. Net als bij cake kun je er een prikker insteken. Komt deze schoon eruit, dan is het ontbijt gaar.

Tip! Je kunt dit ook al een avond van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren zodat je het de volgende ochtend alleen nog maar in de oven hoeft te zetten!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*