Oopsies

Oopsies

Vorig jaar ben ik in 4 maanden 10 kilo afgevallen door koolhydraatarm te eten en drinken. Geen brood, pasta, rijst en aardappels, geen suikerhoudende dranken en geen snoepgoed. Nou deed ik zoet snoepen toch al nooit, dus dat was makkelijk. Maar brood en pasta laten staan vond ik extreem moeilijk en ook miste ik regelmatig een glas cola (alleen de echte, light troep drink ik sowieso niet). Ik kreeg van iemand de tip om als broodvervanger oopsies te maken, een hartig ‘broodje’ gemaakt van eieren en roomkaas. Echt prima om lekker te beleggen met vleeswaren zoals rookvlees en ham of gewoon met je favoriete kaas. Geen idee waar de naam oopsies vandaan komt, maar wat ik wel weet is dat je er enorm mee kan variëren door er bijvoorbeeld kruiden, pitten of zaden aan toe te voegen.

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 100 gr zachte roomkaas (MonChou)
  • Snufje zout
  • 1 flinke tl bakpoeder
  • Olijfoliespray
  • Citroensap
  • Naar wens: kruiden, specerijen of zaden zoals chiazaad

Benodigdheden

  • 2 kommen waarvan 1 van glas of metaal
  • Mixer
  • Spatel
  • Bakpapier

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en besproei met olijfolie.
  2. Ontvet de glazen of metalen kom met een stukje keukenpapier en citroensap. Doe dit ook met de klopper(s) van je mixer.
  3. Splits de eieren. Zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel bij het eiwit zit. Doe het eiwit met een snufje zout in de ontvette kom en het eigeel in de andere kom.
  4. Klop de eiwitten stijf tot ze glanzend zijn en pieken vormen. Je moet de kom uiteindelijk ondersteboven kunnen houden zonder dat het eiwit eruit loopt.
  5. Klop in de andere kom de eidooiers met de roomkaas en bakpoeder luchtig. Eventuele kruiden, specerijen en zaden kun je hierdoorheen mengen.
  6. Spatel het het eiwit voorzichtig door het dooiermengsel. De lucht moet er zoveel mogelijk inblijven, dus echt enkel spatelen en niet roeren of kloppen!
  7. Lepel 8 afgeplatte hoopjes op de bakplaat en bak de oopsies in het midden van de oven in 20 tot 30 minuten luchtig en gaar.

Tips:
Je kunt met de smaken enorm variëren. Bijvoorbeeld door aan het eigeel honing en kaneel toe te voegen voor een zoete variant. Of voeg aan het eigeel Italiaanse of Provençaalse kruiden of kerrie toe. En je kunt ook, wanneer je de oopsies op de bakplaat hebt gelepeld, daar bijvoorbeeld chiazaad, sesamzaad of zonnebloempitten over strooien. Laat je fantasie de vrije loop!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*