
Open sandwich met rode bietenspread, alfalfa en kruiden
Deze open sandwich met rode bietenspread, alfalfa, kruiden, specerijen en zaden en pitten is een enorm gezonde lunch en het is ook nog helemaal vegan! De bietenspread bevat naast rode biet ook nog kikkererwten voor de nodige eiwitten. En al ben ik een liefhebber van witbrood, hier heb ik toch voor een gezondere optie gekozen, namelijk Duits zuurdesem roggebrood (Soma Oberländer).
De kruiden die ik, samen met de alfalfa, als topping heb gebruikt zijn verse munt en koriander. Maar gebruik gerust andere verse kruiden naar jouw eigen smaak, bijvoorbeeld platte peterselie als je niet van koriander houdt. Alfalfa kun je ook vervangen door bijvoorbeeld taugé of andere cressen zoals tuinkers of waterkers.
Bietenspread
Het is tegenwoordig een hype om allerlei soorten dips en smeersels waarin groenten en peulvruchten zijn verwerkt hummus te noemen. Ik zie het op andere foodblogs en ook in de supermarkten zie je hummus in allerlei smaakvariaties. Dus waarom heb ik dit geen rode bieten hummus maar bietenspread genoemd? Heel simpel, ik vind dat hummus alleen zo mag heten als het op de klassieke Israëlische manier is gemaakt: kikkererwten en tahin en olijfolie erover en niet erin. Niet van andere peulvruchten en geen pompoen, geen biet, geen paprika, geen kerrie, geen harissa en ga zo maar door. Ik moet sowieso al niets van hummus uit de supermarkt hebben want zelfgemaakt is echt veel lekkerder. Ben je nog niet overtuigd? Kijk deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde maar eens!
Ingrediënten
- 4 sneden brood
- 250 gr gekookte rode bieten
- Blik (400 gr) kikkererwten, uitgelekt
- 1 tl komijnzaad
- 1 teentje knoflook
- 1 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
- 2 el extra vergine olijfolie
- 2 el citroensap
- 1 à 2 el vocht van de kikkererwten
- ½ tl grof zeezout
- Versgemalen zwarte peper
- Voor de topping:
- Alfalfa
- Verse munt
- Verse koriander (of platte peterselie)
- Zaden en pitten (geroosterd)
- Materialen: koekenpan, foodprocessor, grillpan
Aan de slag!
- Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot het begint te geuren. Snijd de bieten in blokjes.
- Doe bieten, kikkererwten, komijn, knoflook, korianderzaad, olie, citroensap, een eetlepel vocht van de kikkererwten, zeezout en gemalen peper in een foodprocessor en maal tot een egaal mengsel. Als het te droog korrelig blijft, dan nog wat van het kikkererwtenvocht en/of olie toevoegen. Proef en breng eventueel nog wat hoger op smaak met zout, peper en/of citroensap.
- Toast het brood aan beide kanten in een grillpan (eventueel eerst besprenkelen met extra vergine olijfolie).
- Bestrijk elke sandwich royaal met de bietenspread en top met alfalfa, munt, koriander en zaden en pitten.