Oud brood in huis? Maak croutons!

Oud brood in huis? Maak croutons!

Met oud brood kun je een paar dingen doen: weggooien, aan de eendjes voeren of je zoekt er nog een nuttig gebruik voor. Weggooien doe ik niet zo snel, dan voer ik het nog liever aan de eendjes. Ik kom toch altijd langs een eendenvijver als ik naar de supermarkt ga. Maar heel vaak maak ik er ook nog croutons van. Het geeft een heerlijke crunch aan salades en soepen! Bij een Italiaanse panzanella zijn croutons bijvoorbeeld onmisbaar!

In de supermarkt kun je zakjes croutons vinden ter garnering van salades en soepen. Maar ze staan vaak stijf van de onnodige toevoegingen en soms zijn ze ook nog piepklein. Waarom zou je hier geld aan uitgeven terwijl zelf maken zo makkelijk is?

Croutons maken

Het maakt niet uit welk brood je gebruikt, elke soort is geschikt voor croutons. Een stuk overgebleven stokbrood of ciabatta of iets dergelijks vind ik het fijnst omdat je daar croutons van 1 bij 1 cm van kan snijden. Maar het kan natuurlijk ook met gewone boterhammen. Omdat deze echter dun gesneden zijn, krijg je wel minicroutons. Het komt trouwens ook wel eens voor dat ik per se croutons wil hebben, maar geen oud brood in huis heb. In dat geval maak ik gebruik van afbakstokbrood of -ciabatta. Je hoeft afbakbrood niet eerst af te bakken, maar de baktijd is meestal wel ietsjes langer.

De basis is simpel: snijd het brood in blokjes van 1 x 1 cm (of kleiner als je gewone boterhammen gebruikt), besprenkel ze licht met olijfolie en bak ze al omscheppend bruin en krokant in een koekenpan.

Heb je heel veel, dan kun je ze ook in de oven bakken. Hussel ze dan met een scheutje olijfolie in een schaal, spreid ze uit over een bakplaat met bakpapier en bak ze in het midden van de oven op 200 graden in ca. 10 minuten bruin en krokant. Schep ze tussentijds een keer om.

Smaakmakers

Ik persoonlijk vind het altijd lekker om de croutons wat meer smaak te geven. Knoflook is favoriet en dan gebruik ik ook nog wat peterselie (voor de kleur). Meng verse knoflook of knoflookpoeder naar smaak met peterselie (vers of gedroogd) en een scheut olijfolie en hussel de broodblokjes erdoor. Bak ze vervolgens in de pan of oven. Je kan natuurlijk altijd experimenteren met andere kruiden of specerijen.

Croutons bewaren

Als de croutons eenmaal goed drooggebakken en afgekoeld zijn, dan kun je ze nog één à twee weken bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje of weckpot, bij voorkeur kort van tevoren gesteriliseerd om bacteriën geen kans te geven.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*