Ouderwets gebakken aardappels

Ouderwets gebakken aardappels

Of dit nou echt zo ouderwets is, weet ik eigenlijk niet. Ik noem dit zo omdat ik deze vorm van gebakken aardappels ken van vroeger, toen ik echt nog maar een klein meisje was. Wanneer er gekookte aardappels overbleven, werden deze van twee à drie, en soms wel vier, dagen bewaard in de koelkast. Zodra er voldoende was, werden ze in kleinere stukjes gesneden en in boter opgebakken in de koekenpan. Met als resultaat lekker bruin en krokant van buiten en nog zacht van binnen. Eigenlijk een beetje als pommes fondantes, maar dan met een onregelmatige vorm. En het lekkerst vond ik altijd het tijdens het bakken losgekomen kruim. Omdat deze manier van gebakken aardappels uit mijn vroegste herinneringen komt, noem ik het daarom ouderwets 😉

Ik bak met grote regelmaat aardappels op deze manier. Alleen dan niet met opgespaarde restjes omdat ik niet heel vaak gekookte aardappels eet. En bovendien vind ik bereid voedsel meer dan een dag bewaren niet oké. Hooguit kook ik extra veel aardappels voor als ik dit voor de dag erna in de planning heb, maar meestal kook ik ze gewoon vroeg op de dag zelf en laat ze dan volledig afkoelen alvorens ik ze later weer ga opbakken.

Ingrediënten

  • 800 gr vastkokende of iets kruimige aardappels
  • 75 gr boter (echte)
  • Zout
  • Hulpmiddelen: kookpan, 2 koekenpannen

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in gezouten water in 20 minuten gaar. Giet af en laat zonder het deksel op de pan uitstomen en volledig afkoelen. Snijd ze na het afkoelen in kleinere stukjes.
  2. Gebruik 2 koekenpannen voor het bakken. Verhit de boter in de pannen en bak hierin de aardappels op middelhoog vuur rondom bruin en krokant. Bak ze niet te hard, maar neem er even de tijd voor. Schep ze tussendoor voorzichtig om zodat ze niet uit elkaar vallen. Het is belangrijk dat de aardappels elkaar niet overlappen, vandaar 2 pannen.
  3. Bestrooi de aardappels met zout zodra ze klaar zijn en schud nog even om.

Advertentie
 

6 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*