Ovengedroogde tomaatjes

Ovengedroogde tomaatjes

Ik heb regelmatig romaatjes of cherrytomaatjes in huis, maar heb er altijd maar een paar nodig. Vaak genoeg blijven ze dan staan omdat ik in die week verder niets eet waarin tomaat is verwerkt. Wanneer ze dan overrijp dreigen te worden, doe ik ze lekker drogen in de oven en stop ze daarna in een weckpotje met olijfolie. Zo heb ik altijd semigedroogde tomaatjes in huis. Verder maak ik ze ook altijd wanneer ik tapas maak, maar dan maak ik ze wel vers voor of op de dag van gebruik en bewaar ik ze niet in de olie maar in een afgesloten bakje.

In een gesteriliseerd weckpotje kun je de tomaatjes een paar weken in de koelkast bewaren. Gebruik echter wel altijd een schoon vorkje wanneer je er een paar uitneemt, zo blijft de rest van de inhoud vrij van bacteriën en kun je het potje gewoon weer terugzetten in de koelkast. De olie die je uiteindelijk overhoudt is heel aromatisch en heerlijk om te gebruiken voor bijvoorbeeld een saladedressing.

Ingrediënten

  • 250 gr romaatjes of cherrytomaatjes
  • 2 takjes rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 10 takjes tijm, blaadjes gerist
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • Olijfolie om in te bewaren
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Hulmiddelen: braadslede, doseerflesje, gesteriliseerd weckpotje

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Doe de olijfolie en de knoflook in een doseerflesje en schud krachtig zodat de olie de knoflook goed opneemt.
  3. Halveer de tomaatjes. Ik doe dat altijd in de breedte i.p.v. de lengte.
  4. Doe de tomaatjes met de snijkant naar boven in de braadslede en verdeel de rozemarijn en tijm erover.
  5. Druppel de knoflookolie erover en bestrooi met zout en peper.
  6. Laat de tomaatjes ca. 2 uur in de oven drogen. Check regelmatig. Als je ze nog te ‘nattig’ vindt, kun je ze rustig no langer laten drogen.
  7. Neem de braadslede ui de oven en laat de tomaatjes volledig afkoelen.
  8. Doe ze in een weckpot en schenk er zoveel olie over tot ze helemaal onder staan.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*