Ovenschotel met courgette, gerookte zalm en tomatensaus

Ovenschotel met courgette, gerookte zalm en tomatensaus

Ik neem altijd de supermarktblaadjes mee in elke supermarkt waar ik kom. Ik blader ze dan even door en dan gaan ze op een stapel. Laatst werd het hoog tijd om die stapel eens op te ruimen en dan weer blader ik ze door om te kijken of ik nog iets eruit wil bewaren. En zo kwam ik deze ovenschotel met courgette, gerookte zalm, tomatensaus, ricotta en Parmezaanse kaas tegen in een oud blaadje van de Dirk. Maar zoals altijd als ik ergens inspiratie heb gevonden, heb ik het recept weer wat aangepast.

By the way… de hoeveelheid courgette op de foto is niet voor vier personen maar verminderd voor mij alleen. Voor vier personen is de schaal helemaal vol met courgetterolletjes.

Courgette is een makkelijke groente

Nou ja, eigenlijk is courgette een vrucht die als groente wordt gegeten, net als tomaat en komkommer. Ik vind het een makkelijke groente om te bereiden, bijvoorbeeld gegrild, maar vooral ook om te combineren. Omdat courgette vrij neutraal van smaak is, laat hij zich heel goed combineren met heel veel andere ingrediënten en smaakmakers. Bovendien is het heel gezond. Je zou het niet verwachten maar courgette zit bijvoorbeeld bomvol vitamine C, maar liefst 28 procent ADH per 100 gram. Verder bevat courgette de vitaminen A, B1, B2, B3, B6, B11, K en heel veel mineralen. Meer over de gezondheidsvoordelen lees je hier.

Ingrediënten

  • 2 à 3 courgettes
  • 250 gr gerookte zalm
  • 3 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • Blik (400 gr) tomatenblokjes
  • Halve citroen
  • 100 gr ricotta
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • Verse basilicum
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: fijne rasp, schaaf of mandoline, grillpan, ovenschaal, 2 kommen

Aan de slag!

  1. Snipper de sjalotjes en knoflook. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Schaaf de courgette in plakken van ca. 5 mm dik. Dat lijkt dik om op te rollen maar tijdens het grillen slinken de plakken en worden ze zacht genoeg.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en verhit een grillpan.
  3. Meng in een kom de tomatenblokjes met de sjalot, knoflook, gedroogde basilicum en oregano en breng op smaak met zout en peper. Schep de tomatensaus in een ovenschaal.
  4. Roer in een andere kom de ricotta los met citroenrasp en een eetlepel citroensap. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  5. Bestrijk de repen courgette aan beide kanten met olie. Grill de courgette tot ze mooie grillstrepen hebben. Leg ze op een snijplank.
  6. Verdeel de gerookte zalm en basilicumblaadjes over de courgetteplakken en rol ze op. Zet de courgetterolletjes rechtop tegen elkaar in de tomatensaus. Schep wat van het ricottamengsel erover, niet een te dikke laag. Rasp er vervolgens nog wat Parmezaanse kaas over.
  7. Zet de ovenschotel ca. 20 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*