Ovenschotel van kruidige zuurkool met spekjes

Ovenschotel van kruidige zuurkool met spekjes

Hoewel zuurkool het hele jaar door verkrijgbaar is, is het voor mij een groente die echt thuishoort in de koudere maanden. Ik vind het lekker maar eet het niet vaak. Zo hou ik bijvoorbeeld weer niet van zuurkoolstamppot. Of beter gezegd: ik hou sowieso niet echt van stamppot. Als ik zin heb in zuurkool dan wil ik er iets anders mee, bijvoorbeeld een Mediterrane zuurkoolsalade. Of in dit geval dus een ovenschotel met lekker kruidige zuurkool, spekjes, gebakken uien, aardappelpuree en kaas. Je kunt de ovenschotel uiteraard naar wens nog uitbreiden met extra groenten, bijvoorbeeld gebakken paprikablokjes. Voor mij hoeft het niet per se maar voor de liefhebbers is rookworst erbij ook nog lekker.

Wist je dit over zuurkool?

Veel mensen denken dat zuurkool zuur is door toevoeging van azijn maar dit is niet het geval. Zuurkool is gefermenteerde witte kool, wat eigenlijk een soort van rottingsproces is. Dat klinkt vies maar dat is juist wat de kool zuur maakt. Door zout aan de kool toe te voegen en het volledig luchtdicht af te sluiten ontstaan melkzuurbacteriën waardoor de zure smaak ontstaat. Dit fermentatieproces duurt drie tot acht weken.

By the way… op de foto zie je een klein schaaltje met een eenpersoonsportie.

Ingrediënten

  • 500 gr zuurkool
  • 500 gr kruimige aardappels
  • 250 gr spekreepjes
  • 2 grote uien
  • 1 el paprikapoeder
  • Klein blikje (70 gr) tomatenpuree
  • 2 tl kummel (karwijzaad)
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 100 gr roomboter
  • 150 ml melk
  • 200 ml kippenbouillon
  • 50 gr geraspte kaas, jong belegen of belegen
  • Paneermeel, panko of oud broodkruim
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef/vergiet, hapjespan, kookpan, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Laat de zuurkool uitlekken. Snijd de uien in dunne halve ringen. Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukken. Door ze al klein te snijden kost het je later minder moeite om er een gladde puree van te maken.
  2. Verhit 25 gram boter in een hapjespan en bak de spekjes licht krokant. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Doe de uien in de pan en bak ze lichtbruin. Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe en bak 2 minuten mee. Meng de zuurkool, kummel en tijm erdoor en voeg de bouillon toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat de zuurkool 20 minuten zachtjes stoven en schep af en toe om.
  4. Breng ondertussen een pan water met zout aan de kook en kook de aardappels gaar. Verwarm de melk in de magnetron.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Giet de aardappels af en maak een gladde, zalvige puree met de warme melk en 50 gram boter.
  7. Vet een ovenschaal in met boter. Schep de zuurkool met een schuimspaan uit de pan in de ovenschaal. Schep de spekjes erdoor. Verdeel de aardappelpuree er gelijkmatig over. Bestrooi met de kaas en paneermeel en verdeel er wat klontjes boter over. Zet de ovenschotel 25 minuten in het midden van de oven.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*