Paddenstoelen met gepofte knoflook en bosui

Paddenstoelen met gepofte knoflook en bosui

Een gerecht van paddenstoelen is puur herfst op je bord! Schrik niet van de hoeveelheid knoflook. Door de bollen langere tijd te poffen in de oven wordt de knoflook heel zacht van smaak en ook boterzacht van textuur. Echt heerlijk! Paddenstoelen en knoflook vind ik sowieso een zalige combinatie en al helemaal met tijm. Voor het frisse heb ik ook nog bosui toegevoegd, dat heb ik toch altijd in huis. Zie dit voor vier personen wel echt als een bijgerecht bij de rest van je maaltijd. Wil je dit als hoofdgerecht eten met bijvoorbeeld pasta, dan is het goed voor twee personen. Ik had nu lekker simpel spaghetti, op smaak gebracht met extra vergine olijfolie en kruiden.

Tip: dit is een leuk bijgerecht voor een kerstdiner, bijvoorbeeld bij wild, of maak er een voorgerechtje van met wat extra aankleding.

Paddenstoelen

Ik heb dit gerecht gemaakt met een paddenstoelenmix (oesterzwam, gele oesterzwam, witte beukenzwam en kastanjechampignons) maar als je meer op je budget moet letten kan het uiteraard ook met gewone champignons of kastanjechampignons. Als die heel groot zijn, snijd ze dan in kwarten, middelgroot halveer je en kleintjes laat je heel.

Ingrediënten

  • 400 gr gemengde paddenstoelen
  • 2 bollen knoflook
  • 6 bosuitjes
  • Verse peterselie
  • Verse tijm
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: Parmezaanse kaas
  • Materialen: aluminiumfolie, koekenpan of hapjespan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden of 130 hete lucht.
  2. Snijd van de bollen knoflook een stukje van de bovenkant af zodat je de teentjes goed ziet. Leg de bollen individueel op een stukje aluminiumfolie, schenk er een flinke scheut olie over en maal er wat peper en zout over. Maak de folie goed dicht en leg de knoflook een uur op een bakplaat in de oven.
  3. Snijd peterselie fijn tot je een volle eetlepel hebt. Ris tijmblaadjes van de takjes tot je ca. een halve eetlepel hebt. Snijd grote paddenstoelen in stukken, kleine laat je heel. Snijd de bosuitjes in stukjes van ca. 2 cm.
  4. Neem de knoflook uit de oven en giet de olie in een koekenpan of hapjespan. Voeg nog een extra eetlepel olie toe. Haal de knoflooktenen los en verwijder de velletjes.
  5. Verhit de olie op matig vuur en bak de paddenstoelen al omscheppend 4 minuten. Voeg de knoflook, bosui, peterselie, tijm en wat zout en peper toe en bak al omscheppend nog een minuut of 5. Serveer eventueel met wat geschaafde Parmezaanse kaas.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*