Paella met chorizo, kip en zeevruchten

Paella met chorizo, kip en zeevruchten

Deze paella is niet klassiek gemaakt met bijvoorbeeld hele kipdrumsticks, mosselen in de schelp, venusschelpjes en grote ongepelde garnalen maar een vereenvoudigde, snellere variant. Voor de kip neem je gewoon filet of dijfilet en de zeevruchten gewoon een zak uit de diepvries. Je kunt natuurlijk ook garnalen, inktvisringen (niet die in beslag) en gekookte mosselen zonder schelp kopen bij een goede viswinkel. Sommige supermarkten verkopen bij de verse vis ook gekookte mosselen. Verder heb ik nog chorizo en witvis toegevoegd en grote garnalen om de paella mee te garneren.

Paella pan

Om paella te maken heb je wel een flinke pan nodig. De gemiddelde koekenpan of hapjespan is hiervoor te klein. Ikzelf heb geen echte paella pan maar wel een gigantische, vrij diepe koekenpan van 36 cm doorsnede uit de 2800 serie van Ballarini Professionale die echt ideaal is voor paella en andere flinke gerechten, zoals jambalaya en nasi goreng. Ik heb de pan ooit eens gekocht bij de Sligro maar ik ben bang dat deze maat niet meer verkrijgbaar is want de grootste maat op de website van Ballarini is nu 32 cm. Deze maat is overigens wel groot genoeg voor vier personen.

Ingrediënten

  • 300 gr paella rijst of Arborio risotto rijst
  • 200 gr chorizo aan één stuk
  • 2 kipdijfilets of kleine kipfilets
  • 1 grote of 2 kleine witvisfilets
  • Grote garnalen, gegaard
  • Zak (300 gr) gemengde zeevruchten (diepvries, ontdooid en uitgelekt)
  • 300 gr diepvries tuinerwten
  • 1 grote ui
  • 2 rode paprika’s
  • 1 zakje saffraandraadjes
  • Blikje (70 gr) tomatenpuree
  • Snufje gerookt paprikapoeder
  • 1 liter kippenbouillon (van blokjes)
  • 1 citroen
  • Verse platte peterselie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: paellapan, grote wok of heel grote koekenpan (minstens ø 32 cm)

Aan de slag!

  1. Snijd de chorizo in dunne plakjes en de paprika in kleine blokjes. Snijd de kip en witvis in grotere blokjes. Snipper de ui.
  2. Verhit de pan op een grote pit en bak de chorizo zonder extra olie. Zodra de chorizo veel vet heet afgegeven en licht krokant wordt, uit de pan scheppen en uit laten lekken op keukenpapier. Zorg dat het vet van de chorizo wel in de pan blijft.
  3. Doe de kip in de pan en bak al omscheppend tot de kip begin te kleuren. Kip hoeft nog niet door en door gaar te zijn.
  4. Voeg de ui en paprika toe en bak even mee. Doe dan de rijst erbij en schep goed om tot alle rijstkorrels glanzen.
  5. Schep de tomatenpuree, saffraan en paprikapoeder erdoor en bak een minuut mee. Blijft steeds goed omscheppen.
  6. Giet 750 ml bouillon in de pan, schep de bevroren tuinerwten erdoor en laat de rijst op laag vuur in ca. 15 minuten garen. Roer regelmatig. Als al het vocht is opgenomen maar de rijst nog niet gaar, dan wat extra bouillon toevoegen. Proef of er eventueel wat zout en/of peper bij moet.
  7. Schep tot slot de chorizo, zeevruchten en witvis door de paella en warm het geheel nog enkele minuten goed door tot de witvis gaar is.
  8. Tijdens het garen van de paella de citroen in 8 partjes snijden en wat peterselie fijnsnijden en de paella hiermee garneren.


Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*