Panini met courgette, tomaat, spek en mozzarella

Panini met courgette, tomaat, spek en mozzarella

Tosti’s, ik hou er zo van! Sowieso om oud brood op te maken met alleen kaas of ham en kaas maar in de loop der jaren heb ik ook al heel wat tostivariaties gemaakt en ik schreef dan ook al eens de blog ‘Een ode aan de tosti‘. Deze panini met courgette, tomaat, spek, mozzarella en basilicum is weer een nieuwe toevoeging. Ik had nog een courgette op de fruitschaal liggen en tomaat en een basilicumplantje heb ik sowieso altijd in huis. Eigenlijk is dit door de tomaat, mozzarella en basilicum dus een panini caprese maar dan nog extra gevuld met courgette en spek. Spek kun je uiteraard weglaten voor een vegetarische variant.

Panini

Panini is meervoud van panino en betekent letterlijk ‘klein broodje’ maar wij kennen het voornamelijk als een soort Italiaanse tosti, meestal gemaakt van ciabatta of eventueel focaccia. Pane betekent overigens brood. Panino imbottito (gevulde panino) verwijst naar een sandwich, maar het woord panino wordt ook vaak alleen gebruikt om een broodje in het algemeen aan te duiden. Vergelijkbaar met panino is tramezzino, een driehoekige of vierkante sandwich bestaande uit twee sneetjes zacht witbrood waarvan de korstjes zijn verwijderd.

Ingrediënten

 • 1 hele ciabatta of 2 kleine
 • 1 courgette
 • 2 tomaten
 • 2 bollen mozzarella
 • 6 plakjes langwerpig spek
 • Handje verse basilicum
 • 1 el neutrale olijfolie
 • 2 el extra vergine olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: schaaf of mandoline, grillpan, koekenpan, contactgrill

Aan de slag!

 1. Schaaf de courgette in plakken, bestrijk ze met neutrale olie en kruid met zout en peper.
 2. Snijd de tomaten en mozzarella in plakjes. Leg de tomaten op keukenpapier om vocht eruit te laten trekken. Snijd de basilicum in reepjes
 3. Verhit een grillpan en grill de courgette 1 tot 2 minuten per kant tot ze grillstrepen hebben. Bak ondertussen in een droge koekenpan de plakjes spek krokant en verhit de contactgrill.
 4. Snijd de ciabatta in twee stukken en halveer ze. Bestrijk de snijkanten en de buitenkanten met extra vergine olie en beleg de onderste helften met courgette, spek, mozzarella, tomaat en basilicum en maal er nog wat zout en peper over. Druk de bovenste helften erop.
 5. Leg de panini op de grill en druk de grill stevig aan. Grill ze 6 tot 8 minuten tot ze plat zijn en de kaas gesmolten is. Tussendoor steeds goed aandrukken.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*