Panini met pancetta en rucolapesto

Panini met pancetta en rucolapesto

Noem mij maar echt een sucker voor goed belegde broodjes. Ik eet ze niet als lunch (want ik lunch bijna nooit), maar gewoon als avondmaal als ik geen zin heb om uitgebreid te koken. Meestal in het weekend. Omdat ik afgelopen weekend geen zin had in warm eten door de bloedhitte in ons land, wilde ik gewoon weer een lekker broodje. Dat werd deze panino. Een broodje wat ik al langer geleden eens heb bedacht maar ik had er toen geen goede foto van om het online te zetten. Wel heb ik het recept al eens genoemd in mijn blog ‘een ode aan de tosti‘.

Een panino is Italiaans voor ‘klein broodje’. Panini is het meervoud. Het hoeft niet per se een gegrild broodje te zijn, maar dat is wel zoals wij panini in Nederland kennen. Eigenlijk gewoon een dikke tosti. De rucolapesto erop is weer eens wat anders dan de geijkte pesto van basilicum. Je maakt het op dezelfde manier, maar de smaak is echt anders.

Het resultaat van het gegrilde broodje is niet echt publicatiewaardig, vandaar dat ik deze niet als hoofdfoto heb gebruikt 😉

Ingrediënten

  • 4 kleine ciabatta’s of 2 grote
  • 12 plakjes pancetta (of rond ontbijtspek)
  • 1 à 2 bollen mozzarella (8 plakjes nodig)
  • 2 tomaten (8 plakjes nodig)
  • Rucolapesto (recept)
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Versgemalen zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, contactgrill

Aan de slag!

  1. Maak de rucolapesto eerder volgens het recept.
  2. Snijd de mozzarella en tomaten in plakjes. Leg de tomaten op keukenpapier zodat het vocht er wat uit kan trekken. Halveer de ciabatta’s overdwars. Gebruik je 2 grote, snijd deze dan ook nog in tweeën. Als je afbakbrood gebruikt, dan hoef je deze niet eerst in de oven te bakken.
  3. Bak de plakjes pancetta in een droge koekenpan krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  4. Besmeer de onderste helften van de broodjes met de rucolapesto. Beleg ze met de tomaat, mozzarella en spek. Schaaf er met een kaasschaaf of dunschiller wat Parmezaan over en maal er nog wat peper over. Leg de bovenste helften van de broodjes erop.
  5. Rooster de broodjes op een contactgrill met 2 tegelijk tot de kaas goed gesmolten is. Druk daarbij de grill goed aan zodat de broodjes flink platter worden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*