Pannenkoeken basisrecept (met variaties)

Pannenkoeken basisrecept (met variaties)

Pannenkoeken… echt lang geleden dat ik ze gemaakt heb. Doe je ook niet zo snel voor jezelf maar mijn lief had er zin in en wilde ze ook zelf bakken. Had ik eens een dagje vrij in de keuken 😀  Nou ja… ik heb me er ook wel een beetje tegenaan bemoeid want ik geef mijn keuken niet graag uit handen 😉 Hij maakt ze met custard en vanillesuiker en ik wil juist niet zoet. Hieronder dus mijn niet zoete basisrecept.

Maar waarom een basisrecept en niet een pakje? Nou, heel eenvoudig… Bloem, eieren en melk (of melkvervanger) heb je doorgaans gewoon in huis. Bakpoeder is optioneel maar het kan ook zonder. Koop je een pakje in de supermarkt, dan moet je ook eieren en melk toevoegen. Maar dat pakje is dan een stuk duurder dan wanneer je gewoon een kilo bloem koopt. Ook is er pannenkoekenmix ‘compleet’. Dit bevat eiwitpoeder en melkpoeder en je hoeft er enkel nog water aan toe te voegen. Maar dit is echt veel minder lekker dan wanneer je verse melk en eieren gebruikt.

Variaties op pannenkoeken

Zoals gezegd maakt lief pannenkoeken met custard. Dit is zijn recept: 400 gr bloem, 100 gr custardpoeder, 5 zakjes vanillesuiker (hij zei 10 maar dat vond ik echt wat te gortig), 3 eieren en melk op gevoel.

Ik ben dol op hartig en bak pannenkoeken dan ook altijd met spek en vaak ook nog kaas. Ik heb mijn helft nu dan ook met mijn beslag en spek en kaas gemaakt. En nee, ik doe daar zeker geen stroop op, hoewel velen een spekpannenkoek met stroop lekker vinden. Ik gruwel daar echt van 🤢 Aan het beslag kun je uiteraard ook andere ingrediënten toevoegen. Bijvoorbeeld kaneel of kardemom als je meer voor zoet gaat, of knoflook- en uienpoeder voor hartig. En natuurlijk kun je tijdens het bakken zelf hartig (uien, champignons, paprika, spinazie, salami etc.) of zoet (bijvoorbeeld fruit, chocovlokken, rozijnen, stroopwafel, marshmallows) toevoegen.

Ingrediënten

  • 600 gr bloem
  • 4 eieren
  • 1 liter melk
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl zout
  • Boter
  • Materialen: zeef, kom, mixer, vershoudfolie, koekenpan (bij voorkeur 2)

Aan de slag!

  1. Zeef bloem, bakpoeder en zout boven een kom. Voeg de eieren en de helft van de melk toe en mix tot een glad beslag. Doe de rest van de melk erbij en mix opnieuw. Dek de kom af met vershoudfolie en laat 30 minuten rusten.
  2. Verhit een klontje boter in een koekenpan. Wij werkten met 2 tegelijk zodat het wat sneller gaat. Schep er een soeplepel beslag in en draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt is.
  3. Bak de pannenkoek ca. 2 minuten op middelhoog vuur tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin. Draai om en bak nog ca. 1 minuut. Herhaal met de rest van het beslag. Houd de pannenkoeken warm onder aluminiumfolie tot al het beslag gebruikt is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*