Panpizza basisrecept – pizza bakken zonder oven

Panpizza basisrecept – pizza bakken zonder oven

Een panpizza is ideaal als je geen oven hebt. Al kan ik het me amper voorstellen, er zijn echt huishoudens zonder oven. Zo kreeg ik laatst nog een vraag van iemand of hij een bepaald recept van mij ook zonder oven kon maken want die had hij niet. Voor dat recept was het antwoord ‘nee’. Maar vraag of je pizza kunt maken zonder oven dan is het antwoord dus ‘ja’. Al bak ik verse pizza het liefst in de oven, het leek mij wel een goed idee om voor hen zonder oven een basisrecept voor een panpizza te delen. En dan ook met een snel deeg zonder gist. Gebruik je liever wel gistdeeg, voel je absoluut vrij! Kost echter wel meer tijd.

Dit panpizza basisrecept is voor twee pizza’s en standaard met tomatensaus en mozzarella. Ik heb het beschreven met twee koekenpannen tegelijk zodat beide pizza’s ook tegelijk klaar zijn. Waarmee je het uiteindelijk belegt, is helemaal aan jou. Ik heb het nu vrij simpel gehouden met olijven, kappertjes en nog wat Parmezaanse kaas en de laatste minuut heb ik nog prosciutto en rucola toegevoegd. Heb je inspiratie voor toppings nodig, lees dan deze blog.

Panpizza

Zoals de naam al doet vermoeden, bak je de panpizza in een pan. Deze pizza met dikkere bodem is in de VS in jaren ’60 van de vorige eeuw ontstaan in de welbekende pizzaketen Pizza Hut. Andere pizzaketens, zoals Domino’s, hebben dit concept later overgenomen. Die oorspronkelijke panpizza gaat overigens wel de oven in, maar in een diepe, ronde bakvorm. En dit boots je dus heel makkelijk na door op het gas een koekenpan met deksel te gebruiken.

By the way… een diepvriespizza uit de supermarkt kun je ook gewoon in een pan met deksel bakken!

Ingredients

  • Voor het pizzadeeg:
  • 180 gr zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • 150 gr yoghurt
  • Voor de tomatensaus:
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • Verder nodig:
  • 1 bol mozzarella
  • Neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Toppings naar keuze
  • Materialen: steelpannetje, 2 koekenpannen van gelijke grootte met deksel

Aan de slag!

  1. Zorg de je alle toppings voor op de panpizza al klaar hebt (gesneden, gehakt, geraspt etc.)
  2. Snijd de mozzarella in dunne plakjes. Snipper de ui heel fijn en hak de knoflook fijn.
  3. Verhit een scheutje olie in een steelpannetje en fruit de ui ca. 5 minuten. Voeg de knoflook, tomatenpuree, oregano en basilicum toe en bak een paar minuten mee. Voeg vervolgens een paar eetlepels water toe om de saus een beetje te verdunnen. Breng op smaak met zout en peper. Warm houden is niet nodig.
  4. Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed tot het zacht en soepel is. Verdeel in 2 gelijke stukken en druk iets platter.
  5. Verhit 2 koekenpannen op middelhoog vuur en bestrijk ze met een lepel olie per pan. Druk het deeg over de hele bodem van de pannen, bestrijk het deeg met olie en bak ze ca. 7 minuten. Keer ze om.
  6. Bestrijk de panpizza’s met de tomatensaus en beleg met mozzarella en jouw favoriete ingrediënten. Verlaag het vuur en doe de deksels op de pannen. Bak de pizza’s nog ca. 10 minuten.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*