
Pappardelle met linzen, courgette, tomaat en walnoten
De eerste maandag van het nieuwe jaar, terug naar het normale leven. Nou ja, normaal… een echt normaal leven hebben we pas weer als er geen corona meer is. Voor mij is normaal nu weer terug naar een gewone weekplanning met fastfood vrijdag, een ‘broodje van de week’ of soep op zaterdag, minstens één vegetarische maaltijd per week en verder vooral zo gezond mogelijk. Althans, dat ga ik proberen 😉 Deze start van een normale weekplanning is gelijk Meatless Monday met zelfgemaakte pappardelle en een saus van onder andere linzen, courgette en tomaat, en walnoten (was nog wat over van de kerst) als topping.
Pappardelle maken
Als je zelf de pappardelle wilt maken dan kost dit recept je wel flink wat meer tijd. Maar veel supermarkten verkopen dit ook koelvers als je geen zin hebt om zelf pasta te maken. Tagliatelle of spaghetti kan natuurlijk ook. Met kant-en-klare pasta is dit gerecht klaar binnen een half uur! Om zelf pappardelle te maken heb je overigens niet per se en pastamachine nodig, het kan ook gewoon met een rolstok maar met de machine vind ik wel het gemakkelijkst en zo is het pastadeeg ook van gelijkmatige dikte. Voor wie een pastamachine heeft: ik heb het deeg van de 10 standen erdoor gewerkt van 0 naar 5.
Ingrediënten
- Voor de pappardelle:
- 300 gr bloem type 00 (patentbloem)
- 3-4 grote eieren (60 gr)
- 2 el (30 ml) neutrale olijfolie
- ½ tl zout
- Voor de saus:
- 400 gr gare linzen, uitgelekt
- 1 courgette
- 2 blikken gepelde tomaten
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 el Italiaanse kruiden
- Verder nodig:
- Verse basilicum optioneel
- Handje walnoten
- 2 el neutrale olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: kom, pastamachine of rolstok, grote kookpan, hapjespan
Aan de slag!
- Doe de bloem in een kom en maak een kuil in het midden. Breek 3 eieren erin en voeg olijfolie en zout toe. Meng van binnen naar buiten tot een samenhangend geheel. Als het deeg te droog en korrelig blijft, dan nog een eigeel toevoegen. Kneed vervolgens op een schoon, licht met bloem bestoven werkvlak goed door tot een soepel en glad deeg. Je moet van een stukje deeg een dun vliesje kunnen trekken zonder dat het scheurt. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat een half uur rusten.
- Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en werk door de pastamachine tot lappen van 2,5 mm dik (of gebruik een rolstok). Rol de lappen vanaf een lange kant losjes op en snijd in repen van 2 cm breed. Schud de pappardelle los en dek tot gebruik af met een vochtige theedoek.
- Breng een pan water met ruim zout (1 tl per liter) aan de kook.
- Snipper de uien en knoflook en snijd de courgette in blokjes.
- Verhit de olie in een hapjespan en bak de courgette en ui enkele minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog even mee. Doe de linzen, gepelde tomaten en Italiaanse kruiden erbij en breng aan de kook. Doe het vuur laag en duw de tomaten stuk. Laat de saus ca. 10 minuten met het deksel op de pan zachtjes stoven. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook de pappardelle beetgaar in ca. 3 minuten. Neem met een tang uit de pan en schep door de saus. Verdeel over diepe borden of kommen en garneer met walnoten en eventueel blaadjes basilicum.