Parmezaan kip met groene lentesalade

Parmezaan kip met groene lentesalade

Parmezaan kip met een groene lentesalade is een lekker makkelijke maaltijd. De kip gaat in de oven en de salade bestaat uit minikrieltjes, rauwe spinazie, tuinerwten, bleekselderij en rode ui. Minikrieltjes zijn al voorgekookt en hoeven dus niet zo lang af te koken. De tuinerwten voeg je de laatste paar minuten toe. Krieltjes en tuinerwten mogen best lauwwarm blijven maar geheel afgekoeld is ook prima.

Parmezaan kip

Parmezaan kip is heel simpel een kipfilet of kipdijfilet met een korstjes van Parmezaanse kaas. Parmigiano Reggiano is de Italiaanse naam voor Parmezaan. De kaas wordt al sinds de 13e eeuw geproduceerd in de vorm die hij nu nog steeds heeft. Alleen de kaas uit het gebied van de provincies Modena, Parma en Reggio Emilia (plus delen van Bologna en Mantua) mag de naam Parmezaan dragen. Bovendien mag het alleen gemaakt worden volgens strenge regels. Grana Padano en Parrano, die je beiden ook in de supermarkt ziet, mogen dan ook geen Parmezaanse kaas heten. Sterker nog, Parrano is niet eens Italiaans maar gewoon Nederlands en lijkt niet eens op Parmezaan. Grana Padano is wel Italiaans en komt goed in de buurt. Deze is ook voordeliger dan Parmezaan en kun je prima voor de Parmezaan kip gebruiken.

De Parmezaan kip gaat in de oven en daarom is het wat lastiger om de gaarheid te checken. Als je geen kook/vleesthermometer hebt (kerntemperatuur moet tussen de 70 en 72 graden zijn) kun je ook checken met een prikker. Prik in het dikste deel. Komt er roze vocht uit, dan is de kip nog niet gaar. Is het vocht helder, dan is het goed.

Ingrediënten

  • 4 kip(dij)filets
  • 5 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 250 gr voorgekookte minikrieltjes
  • 150 gr tuinerwten, diepvries
  • 200 gr spinazie
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode ui
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 eiwit
  • 1 tl mosterd
  • 2 el witte wijnazijn
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: aluminiumfolie, kookpan, 2 diepe borden, kom, optioneel: kook/vleesthermometer

Aan de slag!

  1. Kook de krieltjes in gezouten water gaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Voeg de laatste 3 minuten de tuinerwten toe. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (op grillstand als de oven apart op de bovenwarmte kan worden ingesteld) en bekleed het ovenrooster met aluminiumfolie.
  3. Klop in een diep bord het eiwit los met wat zout en peper en doe de Parmezaan op een ander bord. Sla de kip iets platter. Wentel ze door het eiwit en vervolgens door de Parmezaan. Grill de kip ca. 12 minuten tot de Parmezaan een krokant korstje is, halverwege een keer omdraaien. Zie tip boven om te checken of de kip gaar is.
  4. Snijd ondertussen de ui en bleekselderij in dunne halve ringen. Klop in een kom de azijn met de mosterd en oregano en klop vervolgens de olie er beetje bij beetje door. Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper. Meng de spinazie, aardappels, tuinerwten, bleekselderij en ui door de dressing.
  5. Verdeel de lentesalade en Parmezaan kip over borden en maal er eventueel nog wat peper over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*