Pasta alla Norma (vegetarisch)

Pasta alla Norma (vegetarisch)

Ik heb al heel wat Italiaanse klassiekers gemaakt, velen ook ontelbare keren, maar pasta alle Norma stond nog niet op mijn repertoire. Daar heb ik nu verandering in gebracht, en gelijk ook weer eens iets vegetarisch want dat is er de laatste tijd helaas een beetje bij ingeschoten.

Ik had me voorgenomen om minstens twee keer per week vegetarisch te eten, maar als ik zo terug kijk vanaf 1 januari is dat niet gelukt. Dat komt ook omdat ik op meerdere dagen per week Keto lunches en avondmaaltijden maak wanneer mijn lief bij mij is. Keto betekent veel vet en amper koolhydraten en dat vet haal je voor een groot deel ook uit vlees en vis. Maar goed, ik moet er weer beter op letten voor op de dagen dat ik alleen eet. Dit was deze week gelukkig al mijn tweede vegetarische maaltijd, eerder maakte ik dit gerecht. Ik heb de pasta alla Norma overigens met spaghetti gemaakt maar het kan uiteraard ook met een andere pastasoort.

Eet je geen kaas, gebruik dan een vervanger van bijvoorbeeld Violife, ook als je vegan eet uiteraard. En voor een vegan versie natuurlijk ook pasta wat niet met eieren is gemaakt.

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma is een vegetarisch pastagerecht met aubergine. Het is een typisch gerecht uit de Siciliaanse keuken, met name uit Catania, de tweede grote stad op Sicilië. In eerste instantie werd dit pasta con le melanzane genoemd, letterlijk pasta met aubergine. De naam ‘alla Norma’ kreeg het later ter ere van de in Catania geboren Vincenzo Bellini, de componist van de opera Norma. Er wordt gezegd dat de Italiaanse schrijver Nino Martoglio toen hij het gerecht proefde uitriep “Dit is een echte Norma!”, waarmee hij een meesterwerk bedoelde. Hoewel de naam pas tientallen jaren na zijn dood werd bevestigd. Pasta alla Norma werd in 2018 door de BIT Toerisme Award uitgeroepen tot gerecht van het jaar.

Ingrediënten

  • 300 gr spaghetti of andere pasta
  • 2 aubergines
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ bosje basilicum
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 el kappertjes
  • 1 el rode wijnazijn
  • 50 gr Pecorino
  • Neutrale olijfolie
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: vergiet, kom, hapjespan, kookpan

Aan de slag!

  1. Snijd de aubergines in blokjes van ca. 2 x 2 cm. Doe ze in een vergiet en bestrooi met zout. Laat 20 minuten rusten.
  2. Snipper de knoflook en pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes. Hak de steeltjes heel fijn.
  3. Dep de aubergineblokjes droog en schud ze in een kom om met een scheutje neutrale olijfolie, oregano, chilivlokken en gemalen peper.
  4. Verhit wat olie in een hapjespan en bak in een enkele laag de aubergine 5 tot 8 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn. Doe dit in delen zodat de blokjes niet op elkaar liggen.
  5. Voeg weer een scheutje olie toe en bak de kappertjes, knoflook en basilicumsteeltjes 2 minuten mee. Doe de rest van de aubergine terug in de pan en voeg de azijn en de tomaten toe. Breek de tomaten in stukjes met een houten lepel. Verlaag het vuur en laat 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen.
  6. Kook ondertussen de spaghetti beetgaar. Neem een kopje kookwater uit de pan en giet de spaghetti af. Doe een scheut van het kookwater bij de saus. Rasp de helft van de Pecorino erbij en scheur het overgrote deel van de basilicum bij de saus. Voeg een scheut extra vergine olijfolie toe en breng de saus op smaak met zout en peper.
  7. Schep tot slot de spaghetti door de saus en warm nog even mee.
  8. Verdeel de spaghetti alla Norma over borden of kommen en garneer met de rest van de kaas en basilicum.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*