Pasta bake tonijn, sperziebonen en zongedroogde tomaatjes

Pasta bake tonijn, sperziebonen en zongedroogde tomaatjes

Het is weer maandag en meestal maak ik dan iets lekker makkelijks en toch voedzaam in de oven. Vaak een traybake maar nu weer eens een pasta bake. Deze keer met tonijn uit blik, sperziebonen en zongedroogde tomaatjes in een romige tomatensaus. De gebroken sperziebonen komen gewoon uit de diepvries want daar is niets mis mee. Ze worden kort na de oogst snel ingevroren en zijn dus gewoon hartstikke vers. En het scheelt ook nog eens tijd omdat je ze niet schoon hoeft te maken!

Pasta bake

In tegenstelling tot een traybake is een pasta bake meestal wel meer werk. Bij een traybake gaat alles ongegaard in een bakblik en schuif je de oven in tot het klaar is. Voor een pasta bake doe je doorgaans wel eerst werk op het fornuis en gaat het hele gerecht tot slot nog de oven in met kaas en/of broodkruim erop zodat het een goudbruine, krokante laag krijgt.

Ingrediënten

  • 400 gr penne of andere grove pasta
  • 3 à 4 blikjes tonijn in water
  • 400 gr gebroken sperziebonen (zie tip boven)
  • 1 pot zongedroogde tomaatjes
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 250 ml room
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 gr geraspte kaas naar wens
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 5 el panko
  • 2 el olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: suiker
  • Materialen: vergiet/zeef, grote en kleinere kookpan, hapjespan, ovenschaal, kommetje

Aan de slag!

  1. Tonijn en tomaatjes laten uitlekken. Tomaatjes daarna in stukjes snijden.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  3. Breng een grote en een kleinere pan water met zout aan de kook. In de grote pan, voor de pasta, 1 tl zout per liter water. Kook de pasta en de sperziebonen beetgaar.
  4. Zodra je het water hebt opgezet, gelijk aan de tomatensaus beginnen. Doe de tomatenblokjes in een hapjespan met de wijn, Italiaanse kruiden en wat peper en zout en laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen. Roer de room erdoor en laat wederom 4 tot 5 minuten sudderen. Vind je tomatensaus snel te zuur, doe er dan een schep suiker erbij.
  5. Giet de pasta en de bonen af en schep door de tomatensaus. Schep vervolgens de tomaatjes en tonijn erdoor. Niet te stevig roeren want anders valt de tonijn helemaal uit elkaar. Neem de pan van het vuur.
  6. Vet een ovenschaal in met een lepel olie (tip: gebruik de olie van de zongedroogde tomaatjes) en schep een derde van de pasta erin. Strooi hier de helft van de geraspte kaas over, dan weer pasta, dan weer kaas en tot slot nog een laag pasta.
  7. Meng in een kommetje de panko met de Parmezaanse kaas en de resterende lepel olie en strooi dit over de pasta.
  8. Zet de pasta bake in het midden van de oven tot de saus bubbelt en de bovenlaag krokant en goudbruin is.

Meer pasta uit de oven:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*