
Pasta e ceci (soep met kikkererwten en pasta)
Nu het weer kouder wordt, krijg ik weer meer zin in een lekker vullende soep, zoals deze pasta e ceci. Een eenvoudige maar stevige Italiaanse soep met kikkererwten en pasta. Een soep waar je niet veel werk aan hebt en binnen 40 minuten klaar is. Overigens voor mij het begin van een compleet Italiaanse week, mijn favoriete keuken! Zoals ik de soep heb gemaakt is het niet vegetarisch of vegan, want ik gebruik ansjovis en kippenbouillon. Maar ansjovis kun je weglaten (eventueel vervangen door miso voor de umami smaak) en bouillon vervangen door groentebouillon.
Pasta e ceci
Pasta e ceci betekent letterlijk pasta met kikkererwten, je eet het echter als een soep. Het gerecht is vooral populair in Midden- en Zuid-Italië maar wordt eigenlijk in het het land wel gegeten. Per regio verschilt de samenstelling wel. Zo vind je in Toscane er geen tomaten in, terwijl de Napolitaanse versie droger en wat romiger is (meer een stoofpotje). Deze met tomaat en ansjovis heet pasta e ceci alla Romana en is de Romeinse versie. Welke pasta er wordt gebruikt hangt ook van de regio af. Vaak is het lagane, maltagliati of sagne. Allemaal vormen van verse lintpasta maar dan in kleinere stukjes geknipt of gesneden. Kleine pastavormpjes werken echter ook prima, zoals kleine schelpjes, elleboogjesmacaroni of ditalini (heb ik nu gebruikt). En grovere pasta kan maar heeft langer nodig om te garen en dan kan de soep ook echt té dik worden. Doe dan eventueel eerst even voorkoken voor je het aan de soep toevoegt. Meer over pasta e ceci lees je hier.
Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten
- 200 gr kleine pasta
- 1,5 liter bouillon, naar wens
- 2 teentjes knoflook
- Klein blikje tomatenpuree
- 2 ansjovisfilets
- Takje rozemarijn
- 2 el neutrale olijfolie
- Extra vergine olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: grote kookpan
Aan de slag!
- Spoel de kikkererwten in een vergiet of zeef. Ris de naaldjes van het takje rozemarijn en hak ze fijn. Snijd de knoflook in plakjes.
- Verhit de neutrale olie op matig vuur in een grote kookpan en fruit de knoflook tot de plakjes goudgeel zijn. Voeg de ansjovis toe en roer tot ze ‘gesmolten’ zijn. Doe dan de tomatenpuree erbij en bak even mee om te ontzuren.
- Voeg de kikkererwten, rozemarijn en bouillon toe, roer alles goed door, breng op smaak met zout en peper en laat met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Doe de pasta in de soep en laat al roerend meekoken tot deze al dente (beetgaar) is. Eventueel wat heet water of extra bouillon toevoegen als de soep heel dik dreigt te worden.
- Verdeel de pasta e ceci over diepe borden of kommen, maal er nog wat peper over en druppel er tot slot wat extra vergine olijfolie over.