Bij een eerder recept voor een spaghetti frittata legde ik al uit dat dit in Italië uit armoede is ontstaan om zo restjes van eerdere dagen op te maken. Door toevoeging van eieren en kaas kreeg met dan toch een goed vullend gerecht. Restjes pasta worden vaak toegevoegd maar een frittata hoeft niet per se met pasta te zijn. Ik heb ook een recept zonder. Ik maak het niet uit armoede, maar wel om restjes op te maken omdat ik nou eenmaal niet aan voedselverspilling doe. Zo had ik laatst veel teveel spaghetti gekookt voor de saus die ik had maar ik kon het later die week niet meer gebruiken binnen mijn maaltijdweekplanning. Dan vries ik het gewoon in. Want al is pasta goedkoop, ik vind weggooien gewoon zonde als het ruim voldoende is voor een maaltijd. Dus dat heb ik uit de vriezer gehaald samen met een restje tuinerwten. Uien, knoflook, kaas, tomatenblokjes en eieren zijn altijd in huis en de spekjes heb ik er extra bij gekocht. Zo is er weer een heerlijke pasta frittata ontstaan!
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 400 gr gekookte pasta
- 1 blik tomatenblokjes
- 250 gr spekreepjes
- 200 gr diepvries tuinerwten
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 gr geraspte kaas (belegen, oud of Parrano)
- 5 eieren
- Milde olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: zeef/vergiet, koekenpan, kom
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Doe de bevroren tuinerwten in een zeef of vergiet. Spoel ze even met lauw water tot ze beginnen te ontdooien en laat uitlekken.
- Snijd de ui in dunne halve ringen en hak de knoflook fijn.
- Bak in de koekenpan zonder olie of boter de spekjes licht krokant. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Doe een scheutje olie in de pan en fruit hierin de uien op matig vuur ca. 5 minuten tot ze zachter zijn. Voeg de knoflook, de erwten en tomatenblokjes met sap toe en laat het geheel ca. 10 minuten op matig vuur inkoken tot een dikke saus.
- Klop in een grote kom de eieren los met de kaas en breng op smaak met zout en peper. Voeg de pasta, spekjes en tomatensaus toe en meng goed door.
- Veeg de koekenpan schoon. Verhit een scheut olie in de pan en schep het mengsel erin. Druk het geheel goed aan met een spatel om het zo compact mogelijk te maken.
- Bak op laag vuur ca. 15 minuten tot de onderkant een goudbruine korst heeft. Keer met behulp van een bord en bak de andere kant ook nog ca. 10 minuten. Laat iets afkoelen voordat je de frittata aansnijdt.
[/directions]
Geef een reactie