Pasta met boerenkool en blauwe kaas

Pasta met boerenkool en blauwe kaas

Boerenkool… het is er weer de tijd voor maar deze groente staat eigenlijk op mijn zwarte lijst. Ik kan er gewoon echt niet warm voor lopen, al helemaal niet als stamppot, maar omdat het zo gezond is probeer ik er één keer per seizoen toch iets mee te doen. Eerder maakte ik er eens een frittata mee en ik heb er ook al eens pesto van gemaakt voor door spaghetti. Deze keer heb ik boerenkool weer gecombineerd met pasta plus blauwe kaas, uien, tijm en wat chilipeper. Deze groente zal nooit op mijn favorietenlijstje komen maar in combinatie met andere smaken, vooral de sterke smaak van blauwe kaas, krijg ik het één keer per seizoen naar binnen 😉

Hoe gezond is boerenkool?

Boerenkool is al een paar jaar enorm hip als superfood. De kool is rijk aan calcium, antioxidanten, vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten. Alleen is dat hippe vooral wanneer het rauw wordt gegeten in smoothies en salades, maar dat blijkt dan juist weer minder goed voor je te zijn. Lees hier maar. Het is dus beter om boerenkool gewoon warm te bereiden, dan is het beter verteerbaar. Men zegt overigens dat boerenkool op z’n lekkerst is als er eerst vorst overheen gegaan is en dat is op het moment van dit schrijven nog niet het geval.

Ingrediënten

  • 400 gr pasta naar keuze
  • 300 gr grof gesneden boerenkool
  • 125 gr blauwe kaas
  • 2 rode uien
  • 2 tl droge tijm
  • Snufje chilivlokken
  • 1 el witte basterdsuiker
  • 75 ml balsamico of rode wijnazijn
  • 200 ml groentebouillon
  • 6 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: hapjespan, kookpan, koekenpan

Aan de slag!

  1. Snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit 2 lepels olie in een hapjespan en fruit de uien met de tijm ca. 10 minuten. Voeg chilivlokken, suiker, azijn en bouillon toe en laat op laag vuur 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg gedurende die tijd steeds handje voor handje al omscheppend drie kwart van de boerenkool toe.
  2. Kook ondertussen de pasta in gezouten water beetgaar.
  3. Verhit ook tegelijk de rest van de olie in een koekenpan op hoog vuur en frituur de rest van de boerenkool. Pas op want het gaat even spetteren! Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Neem een kopje van het pasta kookwater, giet de pasta af en voeg toe aan het uienmengsel met de helft van de blauwe kaas. Voeg wat van het kookwater toe voor een ‘romiger’ resultaat.
  5. Verdeel de pasta over diepe borden of kommen, verbrokkel de rest van de kaas erover en garneer met de gefrituurde boerenkool.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*