Pasta met groene asperges, feta en chilipeper

Pasta met groene asperges, feta en chilipeper

Deze pasta met groene asperges, chilipeper en feta is niet bepaald Italiaans maar een ratjetoe van ingrediënten die ik gewoon in huis had. Ik had nog groene asperges en feta over van een salade voor mijn lief en pasta is er altijd in verschillende soorten. Chilipepers (rode en groene) koop ik altijd in een grote zak bij de Turkse supermarkt en bewaar ik in de vriezer, verse basilicum heb ik altijd in een potje staan, knoflook is altijd ruim op voorraad bij mij en citroenen liggen vrijwel altijd op de fruitschaal omdat ik dat best vaak gebruik.

Groene asperges, feta en pasta

Op dit moment is het ’t seizoen voor witte asperges en die kan je uiteraard ook prima gebruiken, alleen heb je er dan wel meer werk aan omdat je ze moet schillen en ze moeten langer koken/garen. Groene zijn jaarrond verkrijgbaar en ja, die komen wel voornamelijk uit het buitenland. In ons land worden ze geteeld van begin februari tot eind juni. Feta mag alleen zo heten als het op traditionele wijze wordt geproduceerd in bepaalde delen van Griekenland en die gemaakt wordt van schapenmelk of een mengsel van schapenmelk en geitenmelk (maximaal 30%) uit hetzelfde gebied. Een goedkoper alternatief is Turkse of Deense witte kaas. De Deense wordt gemaakt van koemelk, Turkse kan ook van schapen- of geitenmelk zijn maar meestal koemelk. Wat betreft de pasta maakt het niet uit welke je hiervoor gebruikt. Kan ook spaghetti of tagliatelle of een andere vorm. Ik had nog een aangebroken zak penne in huis dus heb ik dat gebruikt.

Ingrediënten

  • 350 gr pasta, naar wens
  • 400 gr groene asperges
  • 100 gr feta of witte kaas
  • 2 rode chilipepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 citroen, schoongeboend
  • Handje basilicum
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: 2 el geroosterde pijnboompitjes
  • Materialen: fijne rasp, kookpan, hapjespan,

Aan de slag!

  1. Snijd de houtachtige onderkanten van de asperges en snijd ze in stukjes van ca. 3 cm. Hak de knoflook fijn. Ontdoe de chilipepers van zaden en eventueel zaadlijsten als je de pasta niet te pittig wilt. Hak de pepers ook fijn. Rasp de schil van de citroen en pers ‘m uit. Snijd de basilicum in reepjes.
  2. Breng een pan water met ruim zout aan de kook en kook de pasta beetgaar.
  3. Verhit ondertussen de neutrale olie in een hapjespan en fruit de knoflook en chilipeper met wat zout 1 minuut. Voeg de asperges en citroenrasp toe en bak 4 tot 5 minuten tot de asperges zacht zijn.
  4. Giet de pasta af en voeg toe aan de asperges. Roer basilicum en citroensap erdoor en breng op smaak met peper.
  5. Verdeel over kommen en verbrokkel de feta erover. Garneer eventueel met pijnboompitjes en besprenkel met wat extra vergine olijfolie.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*