Pasta met groene asperges, tomaatjes en pancetta

Pasta met groene asperges, tomaatjes en pancetta

Eén à twee keer per week kook ik extra voor een kennis en zijn hoogbejaarde moeder, die bij mij in de buurt woont. Hij haalt de maaltijden dan rond 18.00 uur warm op en eet dan gezellig samen met haar. Ze letten echter momenteel een beetje op de lijn dus was er vraag naar wat ‘slankere’ gerechten; vooral even niet met room, veel kaas en/of boter en niet te vet vlees. Pasta mag, ondanks de koolhydraten, echter af en toe wel omdat ze daar van houden. Dus maakte ik deze pasta (zonder saus) met groene asperges, tomaatjes, basilicum en pancetta. Pancetta is dan weer wel vet maar er gaat niet al teveel doorheen. Het is puur voor een beetje extra smaak!

Asperges en pancetta

Als ze in het seizoen zijn, kun je dit ook met witte asperges maken maar dan heb je er wel meer werk aan. Sowieso met je ze eerst schillen en als ze erg dik zijn ook even voorkoken omdat je ze voor deze pasta roostert in de oven. Groene asperges daarentegen hoeven niet geschild en zijn doorgaans dunner zodat ze zo de oven in kunnen. En ze zijn ook nog eens het hele jaar door verkrijgbaar. In sommige supermarkten zelfs uit de diepvries (aspergepunten).

Pancetta is Italiaans spek en verkrijgbaar in twee soorten: arrotolata (opgerold) en stesa (plat stuk). De arrotolata wordt voornamelijk in dunne plakjes gesneden en stesa in blokjes of reepjes. Beide zijn doorgaans gezouten en gedroogd maar er zijn ook gerookte soorten. De opgerolde soort is typisch voor Noord-Italië, terwijl het platte stuk typisch voor Midden- en Zuid-Italië is. Zeker de opgerolde soort kun je in de meeste supermarkten wel vinden. Zo niet, dan kun je ook gewoon ronde plakjes ontbijtspek nemen, al is die bij ons altijd wel gerookt. Wat overigens voor mij geen probleem is want ik hou echt van een rooksmaak.

Ingrediënten

 • 400 gr grove pasta
 • 500 gr groene asperges
 • 200 gr cherrytomaatjes
 • 6 plakjes pancetta
 • Handje basilicum
 • 2 el neutrale olijfolie
 • Stukje Parmezaan
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: bakblik, kookpan

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
 2. Snijd de asperges in stukjes van 2 à 3 cm, halveer de tomaatjes en scheur de pancetta in stukjes.
 3. Schud de asperges en de pancetta met de olie om in een bakblik en zet ca. 10 minuten in de oven tot de pancetta krokant begint te worden. Voeg de tomaatjes toe en zet nog 5 minuten terug in de oven.
 4. Kook ondertussen de pasta in gezouten water (1 tl per liter water) beetgaar en snijd de basilicum in reepjes.
 5. Neem het bakblik uit de oven, giet de pasta af en schep met de basilicum door de asperges en tomaatjes.
 6. Serveer de pasta met wat geraspte Parmezaan.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*