Pasta met ham en prei in pittige tomatensaus

Pasta met ham en prei in pittige tomatensaus

Deze pasta met ham en prei in pittige tomatensaus is mijn iets luxere versie van wat in mijn ouderlijk huis ‘bijstandsmacaroni’ wordt genoemd. Nou leven mijn ouders helemaal niet op bijstandsniveau maar de bonusvader houdt gewoon heel erg van bijstandsmacaroni. Om precies te zijn is dat elleboogjesmacaroni met gebakken uien, smac en tomatenpuree. En heel veel jong belegen geraspte kaas erover.

Geen tomatenpuree maar pittige tomatensaus

In mijn versie vervang ik de smac door ham, voeg ik prei toe en maak ik een pittige tomatensaus van tomatenblokjes uit blik en rode pepers. Die je ook weg kunt laten als je niet van pittig houdt. Verder gaat er lekker wat Parmezaanse kaas doorheen en nog wat basilicum voor de kleur en extra smaak. Niet snel klaar trouwens, je moet hier een uur voor uittrekken want de tomatensaus moet een tijdje pruttelen.

Pasta weetje

Wist je trouwens dat ze onze kleine elleboogjesmacaroni hellemaal niet kennen in Italië? Zelfs de term ‘macaroni’ is niet Italiaans. Het is een verbastering van maccheroni en dat zijn heel licht gebogen lange pijpjes. Een beetje tussen elleboogjesmacaroni en penne in.

Ingrediënten

  • 450 gr penne
  • 250 gr hamblokjes
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook (meer mag natuurlijk ook)
  • 1 prei
  • 2 rode pepers
  • Parmezaanse kaas
  • Handje basilicum
  • 2 el milde olijfolie
  • 25 gr roomboter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote hapjespan, kookpan, rasp

Directions

  1. Snipper de ui en de knoflook. Snijd het wit en een stukje groen van de prei in dunne halve ringen. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de pepers en snijd ze fijn.
  2. Verhit de olie en de helft van de boter op matig vuur in een hapjespan. Bak de ui en prei ca. 10 minuten tot het goudbruin is. Voeg de ham, knoflook en rode peper toe en bak 5 minuten mee. Doe de tomatenblokjes erbij en breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel op matig vuur 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen tot het wat ingedikt is.
  3. Rasp ondertussen zoveel Parmezaan tot je 6 eetlepels hebt plus nog wat extra om de pasta te garneren. En snijd zoveel basilicum fijn tot je twee eetlepels hebt.
  4. Breng een pan water met ruim zout aan de kook en kook de pasta beetgaar.
  5. Schep de pasta door de tomatensaus samen met de geraspte Parmezaan, basilicum en de rest van de boter.
  6. Garneer de pasta op de borden met nog wat extra Parmezaan.

Ook lekker met tomatensaus:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*