Eigenlijk had ik vandaag iets anders op de planning maar daar had ik uiteindelijk geen zin in. Niets zo veranderlijk als de mens 😉 Dus ben ik door de voorraad en koelkast gaan struinen en zo kwam ik op deze pasta met kabeljauw en rucola. Alles wat ik heb gebruikt, had ik in huis. Ook de kabeljauw, want daarvan had ik nog over van een ander recept. Ik koop dat vaak gewoon in zak uit de diepvries. Niets mis mee want wist je dat ‘verse’ vis in de supermarkt meestal ook eerst ingevroren is geweest? En dan wordt het duurder verkocht dan standaard diepvries omdat het dan zogenaamd vers is! Lees dit maar eens.
Kabeljauw
Kabeljauw is echt een zalige vissoort maar ook wel een vrij prijzige. Dit omdat het een ‘schaarse’ vis is. Niet dat het niet verkrijgbaar is, maar deze vis bevindt zich sinds de jaren negentig van de vorige eeuw in een zeer kritieke toestand. Tientallen jaren van overbevissing hebben geleid tot een enorme uitputting van de bestanden, die zelfs in sommige grote visgronden, bijvoorbeeld bij Newfoundland, zijn ingestort. Let er bij kabeljauw dus op dat het een MSC keurmerk heeft (doe dat overigens bij alle vis). Vind je kabeljauw te duur, dan is koolvis (Alaska pollak) een prima vervanger. Je vindt ze in de supermarkt als samengeperste vierkante blokjes, die zijn heel goedkoop, maar ook als filets.
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 200 gr pasta naar keuze
- 2 kabeljauwfilets
- 2 volle handen rucola
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- Handje olijven zonder pit
- 2 el kappertjes
- Groot blikje (140 gr) tomatenpuree
- Snufje chilivlokken
- 2 el neutrale olijfolie
- Geraspte Parmezaanse kaas
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: kookpan, hapjespan
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Snijd de kabeljauw in blokjes en de ui in dunne halve ringen. Snijd de knoflook fijn en de olijven in ringetjes.
- Kook de pasta in gezouten water beetgaar.
- Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en fruit de ui enkele minuten. Voeg de knoflook, chilivlokken en kabeljauw toe en bak even mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook even mee om te ontzuren. Doe vervolgens de olijven en kappertjes erbij.
- Neem een kopje kookwater uit de pan met de pasta en giet de pasta af. Schep de pasta door de kabeljauw met zoveel van het kookvocht tot het geheel een lichte saus vormt.
- Meng tot slot de rucola erdoor en warm heel kort mee tot het iets geslonken is. Garneer de pasta met Parmezaanse kaas.
[/directions]
Geef een reactie