Pasta met paddenstoelen, knoflook en kruiden

Pasta met paddenstoelen, knoflook en kruiden

Soms heb je van die momenten dat je ineens enorm veel zin in iets hebt en dat het niet meer uit je hoofd gaat voordat je het gegeten hebt. Ik had dat dus laatst met paddenstoelen. En dan niet kastanje- of witte champignons, maar echt mooie, verschillende soorten paddenstoelen. Dat werd dus deze zalige pasta met ook nog knoflook en kruiden, en gelijk ook mijn minimaal één vegetarische maaltijd van de week. Wat betreft de paddenstoelen koos ik voor de pasta melange van de Jumbo, met shimeji, oesterzwam, portobello en cantharellen.

Kies qua pasta bij voorkeur niet voor een te grove pasta want je houdt de paddenstoelen al grof en je gebruikt hier geen rijke saus maar enkel bouillon. Ik heb gewoon spaghetti gedaan, dat dunne mengt mooi met de paddenstoelen en de bouillon. Tagliatelle of linguine zijn ook prima geschikt. Als je de Parmezaan weglaat of vervangt door vegan ‘parmezaan’ en kiest voor een pastasoort zonder eieren, dan is dit recept ook geschikt voor veganisten!

Ingrediënten

  • 400 gr gedroogde of 500 gr verse pasta
  • 400 gr (2 bakjes) paddenstoelenmix
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • Paar takjes verse tijm
  • Klein bundeltje verse bieslook
  • Paar takjes verse peterselie
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • 4 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: truffelolie
  • Materialen: kookpan, hapjespan, dunschiller of kaasschaaf

Aan de slag!

  1. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Veeg de paddenstoelen schoon en scheur of snijd ze grof (de shimeji heb ik heel gelaten). Ris de blaadjes van de takjes tijm en peterselie. Hak de peterselie en de bieslook fijn. Tijm hoef je niet fijner te hakken. Los het bouillonblokje op in 400 ml kokend water.
  2. Breng een flinke pan water aan de kook en kook de pasta met flink zout al dente.
  3. Verhit ondertussen in een hapjespan de olie en bak op laag vuur de knoflook in ca. 2 minuten goudgeel. Schep ze uit de pan. Verhoog het vuur en bak de paddenstoelen al omscheppend tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook en 250 ml van de bouillon toe en laat op middelhoog vuur ca. 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.
  4. Giet de pasta af en voeg toe aan de paddenstoelensaus. Warm nog even al omscheppend door.
  5. Verdeel de pasta over borden en schaaf er met een dunschiller of kaasschaaf wat Parmezaan over. Optioneel kun je er ook nog wat truffelolie over druppelen.

Meer recepten met paddenstoelen

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*