Pasta met pesto en gegrilde tomaten

Pasta met pesto en gegrilde tomaten

Vandaag is het maandag 9 maart, de start van de Nationale Week Zonder Vlees 2020. Bovendien staat de maandag wereldwijd ook bekend als meatless monday. Ik eet per week sowieso zo’n 40 tot 50 procent vegetarisch, echter vandaag was dit niet heel bewust maar meer omdat ik me grieperig voel en geen puf had om boodschappen te doen. Ik heb gewoon in de koelkast en voorraad gekeken wat ik in huis had en kon maken zonder extra boodschappen te doen. En zo werd het een heel eenvoudige doch smakelijke pasta met verse pesto en gegrilde tomaten!

Pesto alla genovese

Tegenwoordig worden heel veel smeersels pesto genoemd, maar pesto alla genovese (uit Genua, Italië) is de klassieke groene pesto van basilicum. Pesto betekent letterlijk gestampt want het wordt oorspronkelijk gestampt in een vijzel en niet fijngemalen. Meestal maak ik het ook in de vijzel maar als ik weinig tijd heb of lui ben, gebruik ik ook wel eens de keukenmachine. Als je er maar goed op let dat je het niet tot een babyhapje pureert. Een basilicumplantje en alle andere ingrediënten voor verse pesto had ik gelukkig in huis. Ook heb ik nog extra basilicum gebruikt om over de pasta te strooien. Een tomaten, uien en knoflook zijn standaard aanwezig.

De pasta op de foto is trouwens maccheroni, niet te verwarren met macaroni. Die elleboogjes pasta kennen de Italianen zelfs helemaal niet! Volgens mij is dat in de VS bedacht. Maccheroni, dus de heel dunne holle pijpjes, is wel Italiaans. Ze zijn een stuk dunner dan penne.

Ingrediënten

 • 400 gr korte pasta, bijvoorbeeld penne, fusilli, macherroni
 • 8 kleine trostomaten
 • 125 gr verse pesto (recept)
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 uien
 • Verse basilicum
 • Stukje Parmezaan of Pecorino
 • 4 el milde olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: grote kookpan, hapjespan, grillpan, kaasschaaf of dunschiller

Aan de slag!

 1. Maak je zelf pesto, doe dit dan als eerste en zet tot gebruik in de koelkast. Snijd de uien in dunne halve ringen en hak de knoflook fijn. Snijd de tomaten in kwarten en leg ze even op keukenpapier om wat vocht eruit te laten trekken. Snijd ook wat basilicumblaadjes in reepjes.
 2. Breng een grote pan water aan de kook met ruim zout, verhit de olie in een hapjespan en verhit en grillpan.
 3. Bak de uien in de hapjespan goudbruin. Eerst rustig zacht en transparant laten worden en later iets harder bakken. Bak de laatste 2 minuten de knoflook mee.
 4. Grill tegelijkertijd de tomaten op de snijkanten zonder olie of boter in de grillpan.
 5. Doe de pasta in de pan en kook volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Niet afgieten en afspoelen maar vanuit het water gelijk door naar de hapjespan.
 6. Schep de pasta met aanhangend kookvocht uit de pan bij de uien en roer de pesto erdoor. Door het kookvocht met daarin zetmeel gaat het een lichte binding aan met de pesto een wordt het een beetje sausachtig. Schep voorzichtig de tomaten erdoor en breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
 7. Schep de pasta op voorverwarmde borden en garneer met basilicum en geschaafde Parmezaan of Pecorino.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*