Pasta met prei, ansjovis en knoflook

Pasta met prei, ansjovis en knoflook

Vandaag weer eens en lekker makkelijke pasta met prei, ansjovis, knoflook, Italiaanse kruiden, tomatenpuree en een krokante topping van broodkruim met Parmezaanse kaas. Ik gebruikte hiervoor penne omdat ik daarvan nog genoeg in huis had maar een andere pastasoort is uiteraard ook prima!

Prei, ansjovis en knoflook

Als ik prei in een gerecht verwerk, dan gebruik is meestal het heel stugge groene deel niet omdat het met bijvoorbeeld roerbakken nog te stug blijft terwijl het witte dan al te gaar wordt. Ik gooi dat stugge groen echter niet weg maar doe het in een zakje in de diepvries. Dat doe ik ook altijd met de stugge steeltjes van peterselie en de witte onderkanten van bleekselderij. Dit kan je namelijk prima gebruiken voor het trekken van bouillon voor bijvoorbeeld groentesoep en kippensoep. Op deze manier wordt er niets verspild! Ansjovis heb ik erin gedaan voor de ziltige, umami smaak en ik heb dat ook vrijwel altijd in huis omdat ik het in vrij grote potjes koop bij de groothandel. Je kunt het gewoon weglaten voor een vegetarische of vegan variant en voor de umami smaak eventueel miso gebruiken. En Parmezaan dan vervangen door plantaardig, bijvoorbeeld van Violife. Hou je niet van ansjovis maar wil je toch een dierlijke proteïne, neem dan bijvoorbeeld tonijn, geruld gehakt of kipblokjes. Tot slot de knoflook. Als je zes teentjes teveel van het goede vindt, gebruik dan gerust minder. Ik ben er echter een soort van verslaafd aan 😉

Ingrediënten

  • 400 gr grove pasta
  • 3 preien
  • 1 blikje ansjovis
  • 6 teentjes knoflook
  • 140 gr (groot blikje) tomatenpuree
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 4 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Voor de krokante topping:
  • 3 boterhammen
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 el gehakte peterselie
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Materialen: kookpan, hapjespan, schuimspaan, koekenpan

Aan de slag!

  1. Snijd van de prei het heel stugge groene deel eraf (zie tip boven). Snijd ze in de lengte door, spoel het zand eruit en snijd ze vervolgens in dunne halve ringen. Snipper de knoflook en hak peterselie fijn tot je ca. 4 eetlepels hebt. Snijd het brood in blokjes en maal in een keukenmachine tot kruim.
  2. Kook de pasta in gezouten water (1 tl zout per liter water) beetgaar.
  3. Verwarm ondertussen de olijfolie met de olie uit het blikje ansjovis in een hapjespan op laag vuur en bak de knoflook 30 seconden. Schep de knoflook met een schuimspaan uit de pan. Doe de ansjovis in de pan en bak al drukkend met een houten lepel tot het begint te smelten. Voeg de prei toe, verhoog het vuur iets en roerbak 5 tot 7 minuten tot het begint te slinken. Voeg de tomatenpuree en Italiaanse kruiden toe en roerbak even mee om de tomatenpuree te ontzuren. Doe de knoflook er weer bij en breng op smaak met peper. Zout heb je niet nodig vanwege de ansjovis.
  4. Verwarm ook tegelijk de olie voor de krokante topping in een koekenpan en bak het broodkruim met de peterselie tot het broodkruim krokant is. Neem de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas erdoor.
  5. Neem een kopje kookvocht van de pasta en meng door de prei. Giet de pasta af en schep door de saus. Proef of het eventueel nog wat peper kan gebruiken.
  6. Verdeel de pasta over borden of kommen en garneer met de krokante topping.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*