Pasta met spruitjes, prei, citroen en Parmezaanse kaas

Pasta met spruitjes, prei, citroen en Parmezaanse kaas

Zolang de spruitjes in het seizoen zijn, moet je er van genieten! Als je ze lust tenminste. Ik gruwelde er jaren van maar naarmate ik ouder werd heb ik ze leren eten en ben ik ze gaan waarderen. Gekookt eet ik ze nog steeds niet maar wel geroosterd of geroerbakt en alleen kleine spruitjes. Kleine heb je hiervoor ook echt nodig want grote duurt veel te lang voordat ze gaar geroerbakt zijn. Verder heb ik ook nog prei aan de pasta toegevoegd voor de lichte uiensmaak en citroenschil voor het frisse. De pasta heeft overigens niet echt een saus. Je voegt alleen wat van het pastakookwater toe met Parmezaanse kaas, wat het gerecht een licht binding maar wel veel smaak geeft.

Spruitjes

Hoewel wij denken dat spruitjes typisch Nederlands en Belgisch zijn (je kent de term Brusselse spruitjes vast wel), komen ze oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied waar ze al duizenden jaren geleden werden geteeld. Ergens gedurende of na de Middeleeuwen begon de teelt ook in Noord-Europa. Volgens sommigen was dit al in de 5e eeuw, maar volgens anderen zijn spruitjes pas in de 13e eeuw of nog later in de omgeving van Brussel terecht gekomen en vandaaruit in ons land. Spruitjes zijn een bron aan vitamine C. Zelfs meer dan sinaasappels! 100 gram rauwe spruitjes bevat 150 mg vitamine C, terwijl sinaasappel 51 mg vitamine C per 100 gr bevat. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.

Tip: stugge groen blad van de prei niet weggooien maar invriezen. Dit kun je later gebruiken als je bouillon maakt voor soep.

Ingrediënten

  • 350 gr grove pasta
  • 450 gr kleine spruitjes
  • 1 grote prei
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • 1 citroen
  • 4 teentjes knoflook
  • 120 ml witte wijn
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: fijne rasp, grote kookpan, hapjespan

Aan de slag!

  1. Verwijder lelijke buitenste blaadjes van de spruitjes en gooi weg. Haal van elk spruitje 2 blaadjes los en leg opzij. Halveer de spruitjes. Snijd het stugge groene deel van de prei. Halveerde prei in de lengte en spoel het zand eruit. Snijd in dunne halve ringen. Hak de knoflook fijn en rasp de schil van de citroen. Rasp de Parmezaanse kaas fijn.
  2. Breng een grote pan water met zout (1 tl per liter) aan de kook en kook de pasta beetgaar.
  3. Verhit tegelijk 2 eetlepels olie in een hapjespan. Roerbak de halve spruitjes met wat peper en zout ze zachter zijn en een beetje kleuren. Voeg de prei toe en bak mee tot deze ook zacht is.
  4. Voeg de knoflook en drie kwart van citroenrasp toe en roerbak nog even mee.
  5. Schenk de wijn erbij en laat inkoken tot de pan vrijwel droog is.
  6. Giet de pasta af maar bewaar een beker van het kookvocht.
  7. Doe de pasta in de pan bij de spruitjes en prei samen met de blaadjes die je van de spruitjes hebt afgehaald en de helft van het pastakookwater. Schud om en breng zachtjes aan de kook. Roer beetje bij beetje 60 gram van de Parmezaanse kaas erdoor tot het gesmolten is. Voeg eventueel nog wat extra pastakookvocht toe voor meer ‘saus’. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Verdeel de pasta over borden of kommen, garneer met de rest van het citroenrasp, nog wat Parmezaan en versgemalen peper en druppel er tot slot nog wat extra vergine olijfolie over.

Meer spruitjes:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*