Pasta ovenschotel met chorizo, ricotta en spinazie

Pasta ovenschotel met chorizo, ricotta en spinazie

Een tweede recept met spinazie deze week. Ik hou er enorm van en het was per grote zak in de aanbieding bij mijn vaste super, dus besloot ik het voor twee recepten te gebruiken in mijn weekplanning omdat het voor mij alleen anders teveel is. En voedsel weggooien doe ik sowieso niet aan tenzij het echt niet meer kan. Op het moment van dit schrijven is het overigens ook nog eens de Verspillingsvrije Week dus helemaal goed om twee recepten met één zak spinazie te maken! Het eerste recept was een plaattaart en vandaag ben ik gegaan voor een pasta ovenschotel met spinazie, chorizo en ricotta.

Pasta ovenschotel

Engelstaligen noemen zoiets als dit een pasta bake en eerlijk gezegd vind ik dat veel lekkerder klinken. Maar eerlijk is eerlijk, 85 procent van mijn bezoekers komt binnen via Google zoekopdrachten en het gros van de Nederlanders zoekt toch eerder op pasta ovenschotel dan op pasta bake. Voor een pasta ovenschotel werk ik altijd het liefst met een grovere pastasoort zodat het wat bite behoudt en niet een soort babyhapje wordt 😉 Dus geen elleboogjes, slierten of smalle linten. Ik ben nu zelfs gegaan voor heel grove pasta: conchiglioni, heel grote pastaschelpen en in dit geval van het Italiaanse merk Pastificio G. Di Martino. Ik had dit nog in huis, een tijdje geleden alweer gekocht in de groothandel. Kun je dergelijke grote schelpen niet vinden (ze zijn er ook van andere merken), ga dan voor bijvoorbeeld penne, farfalle, rigatoni, fusilli etc.

Ingrediënten

  • 400 gr grove pasta
  • 250 gr verse spinazie, gewassen
  • 200 gr chorizo van een hele worst
  • 250 gr ricotta
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ citroen
  • 2 el melk of room
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: fijne rasp, kookpan, vergiet/zeef, hapjespan, kom

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de chorizo in blokjes en rasp de schil van de citroen (niet biologische citroen eerst goed schoonboenen).
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 graden met luchtcirculatie.
  3. Breng en pan water met ruim zout aan de kook. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Neem een beetje kookvocht uit de pan en giet de pasta af in een vergiet of zeef en laat uitlekken.
  4. Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en bak op middelhoog vuur de chorizo en ui tot de chorizo een beetje uitgebakken is.
  5. Voeg spinazie en knoflook toe en roerbak tot de spinazie geslonken is. Breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en meng de pasta en een eetlepel kookvocht van de pasta erdoor.
  6. Meng in een kom de ricotta met de melk of room en citroenrasp en breng op smaak met zout en peper. Als het erg dik blijft, dan nog wat melk of room toevoegen.
  7. Vet een ovenschaal in met wat boter of olie. Schep de helt van de pasta met spinazie en chorizo mengsel in de schaal en schep de helft van de ricotta erover. Herhaal nogmaals. Rasp wat Parmezaanse kaas en maal nog wat peper over de pasta ovenschotel en bak ca. 15 minuten in de oven. Als je ook de grote schelpen hebt, dan niet in lagen werken maar gewoon de pasta in de schaal en de ricotta erbovenop.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*