Pasta ovenschotel met tonijn en spinazie

Pasta ovenschotel met tonijn en spinazie

Momenteel heb ik een flinke voorraad tonijn in blik in huis. Tonijn van Fish Tales, wat het MSC keurmerk draagt en ook écht duurzaam met hengel en lijn is gevangen in plaats van netten zodat er geen bijvangst is. Laatst wilde ik weer wat bestellen en toen zag ik dat ze tonijnboxen tegen gereduceerde prijs hebben met blikjes die de THT-datum naderen. Dus nog duurzamer om geen mooi voedsel te verspillen! Ik besloot voor die box van 36 blikjes te gaan en daar mee te koken. Zo was het eerste recept spaghetti met tonijnsaus en deze pasta ovenschotel met ook nog spinazie nummer twee.

Duurzame tonijn en andere vis

Even om te beginnen, dit is niet gesponsord. Ik ben al een tijdje fan van Bart van Olphen sinds ik zijn boek Koken met Vis uit Blik heb. Ik was altijd al fan van vis uit en blik en vandaar dat ik dit boekje toen ook heb aangeschaft. Bart van Olphen is niet alleen auteur, maar ook de man achter het merk Fish Tales. En dat is niet alleen een webshop met duurzame gevangen vis in blik en verse schaal- en schelpdieren en gerookte vis, maar ook de man achter een foundation met een missie voor duurzaam gevangen vis.

Ingrediënten

  • 500 gr penne of fusilli
  • 850 gr tonijn uit blik (5 tot 7 blikjes)
  • 400 gr verse spinazie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 ml room
  • Groot bekertje (200 gr) crème fraîche
  • 150 gr (ca. 10 el) mayonaise
  • 25 gr boter of 4 el olie van de uitgelekte tonijn
  • Boter of olie om in te vetten
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor de bechamelsaus:
  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 400 ml melk
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout en witte peper
  • 150 gr geraspte mozzarella
  • Materialen: vergiet/zeef, kookpan, hapjespan, ovenschaal, sauspannetje

Aan de slag!

  1. Laat de tonijn goed uitlekken in een vergiet of zeef. Snipper de uien en de knoflook.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
  3. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af in een vergiet, spoel met koud water en laat uitlekken.
  4. Verhit ondertussen boter of olie in een hapjespan en fruit de uien tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en fruit nog een minuut mee. Neem de helft van de ui uit de pan.
  5. Doe de room en crème fraîche bij de uien in de pan en laat 2 tot 3 minuten zachtjes koken tot het iets is ingedikt. Neem de pan van het vuur, schep de spinazie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  6. Doe de pasta in de ovenschaal en schep om met de saus.
  7. Prak in een kom de tonijn met de mayonaise en de uien die je uit de pan hebt geschept. Breng op smaak met zout en peper. Schep op de pasta en verdeel gelijkmatig.
  8. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een sauspannetje. Niet laten kleuren! Roer met een garde de bloem erdoor en laat 2 minuten garen. Roer vervolgens beetje bij beetje de melk erdoor tot een gladde, dikke saus. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de helft van de mozzarella erdoor en schenk voorzichtig over de pasta en tonijn. Verdeel tot slot de rest van de mozzarella erover.
  9. Zet de schaal 30 minuten in de oven tot de bovenkant bubbelt en goudbruin is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*