Pastasalade met asperges en gerookte zalm

Pastasalade met asperges en gerookte zalm

We zitten weer midden in het witte aspergeseizoen! Nu ik ze al twee keer klassiek heb gegeten met ham, ei en gesmolten boter en ook mijn favoriete aspergesoep heb gemaakt, is het weer tijd voor een andere gerecht met het ‘witte goud’. Nu een pastasalade met ook nog radijs, bosui, rucola en gerookte zalm. En als dressing een verdunde versie van aspergesaus. Ik gebruikte overigens volkoren pasta omdat mijn lief ook bij mij was. Hij eet koolhydraatarm en al is pasta behoorlijk wat koolhydraten, dan is volkoren beter omdat dat trage koolhydraten zijn.

Tip! 
Deze pastasalade is de volgende dag ook nog lekker als lunch, eventueel mee te nemen naar je werk! Dus al ben je maar met twee of drie personen, maak gewoon de volle hoeveelheid en eet de rest de volgende dag!

Witte asperges en dressing in de pastasalade

Witte asperges zij van Nederlandse bodem verkrijgbaar van maart tot en met eind juni. Soms ook al vanaf februari maar het hangt ook van de weersomstandigheden af. Maar dat betekent niet dat je deze salade niet kan maken buiten het aspergeseizoen want het kan ook met groene. Die zijn jaarrond verkrijgbaar maar komen dan voor het overgrote deel uit het buitenland. Verschil is dan wel dat je niet de dressing kan maken op basis van aspergesaus zoals ik dat in dit recept heb gedaan. Dat omdat je groene asperges niet hoeft te schillen en de kooktijd veel korter is. Maar een andere dressing volstaat uiteraard ook, bijvoorbeeld honing-mosterd met eventueel dille erdoor.

Klik hier voor nog heel veel meer recepten met asperges.

Ingrediënten

 • 250 gr (volkoren) grove pasta
 • 500 gr witte asperges
 • 200 gr gerookte zalm
 • ½ bosje radijs
 • 3 à 4 bosuitjes
 • 50 gr rucola
 • Voor de saus/dressing:
 • Schillen en kontjes van witte asperges
 • Klein bekertje (125 gr) crème fraîche
 • 30 gr boter
 • 30 gr bloem
 • 2 el gehakte dille of 2 tl gedroogde
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: dunschiller, 2 kookpannen, mandoline, maatbeker, sauspannetje, garde, kom

Aan de slag!

 1. Snijd de houtachtige onderkanten van de asperges en schil ze goed vanaf het kopje. Bewaar de schillen en kontjes. Snijd de asperges in stukjes van 3 of 4 stukjes afhankelijk van de lengte. Als ze heel dik zijn, halveer dan eerst in de lengte.
 2. Breng 2 ruime pannen water aan de kook. Die voor de pasta met ruim zout. Kook de pasta beetgaar, giet af in een vergiet, spoel goed koud en laat uitlekken. Kook in de andere pan de asperges ca. 8 minuten. Schep uit de pan en laat bij de pasta uitlekken.
 3. Doe vervolgens de schillen en kontjes van de asperges in de pan en laat 10 minuten zachtjes koken (liefst 20 voor nog meer smaak). Neem 500 ml kookvocht uit de pan.
 4. Terwijl de schillen en kontjes koken, de radijsjes dun schaven en de bosuitjes in dunne ringetjes snijden.
 5. Laat in een pannetje de boter smelten maar niet bruin kleuren. Roer met een garde de bloem erdoor en laat al roerend 2 minuten meebakken op matig vuur.
 6. Voeg vervolgens al roerend met de garde gelijkmatig ca. 400 ml van de bouillon toe tot je een gladde, niet al te dikke saus hebt.
 7. Roer vervolgens de crème fraîche er goed door tot een glad geheel. Is de saus te dik als dressing, voeg dan weer een beetje van de bouillon toe. Breng de saus op smaak met zout en peper en roer de dille erdoor.
 8. Meng in een kom de pasta met asperges, radijs, bosui en rucola en en deel van de aspergesaus tot jij het voldoende vindt. Verdeel over borden, daarover in stukjes gescheurde gerookte zalm en lepel er tot slot nog wat van de saus erover.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*