Pastasalade met garnalen, feta, rucola en tomatendressing

Pastasalade met garnalen, feta, rucola en tomatendressing

Pasta en salade is voor mij een gouden combinatie! Zoals elke week maakte ik mijn weekplanning met recepten die ik in grote lijnen in gedachten had. En zonder dat ik het doorhad, bleek ik op één dag na een visweek te hebben samengesteld. Toen heb ik het recept van die ene dag ook maar aangepast naar vis want voor het complete recept hoefde ik alleen maar kip door vis te vervangen. De visweek is gestart met deze pastasalade met garnalen, feta, rucola, basilicum en een tomatendressing.

Gebruik voor een pastasalade een pastasoort naar wens maar liever geen slierten of linten. Ik kijk vaak ook naar wat een beetje overeenkomt met de grootte van het hoofdingrediënt. Bij de vorm en grootte van de garnalen die ik nu had, wilde ik eigenlijk pipe rigate (een korte maar wel grove soort) maar ik had nog een aangebroken zakje penne dus heb ik die eerst maar opgemaakt. En nog een tip: in plaats van feta (of witte kaas) kun je ook zachte geitenkaas gebruiken.

Tomatendressing voor de pastasalade

De tomatendressing heb ik gemaakt op basis van ovengedroogde cherrytomaatjes, die had ik namelijk nog in een potje. Maar dit kost veel tijd om te maken. Het is niet veel werk maar de tomaatjes moeten lang in de oven. Maak gewoon het volle recept want de rest van de tomaatjes kun je prima in de koelkast bewaren in een potje. Maar… ik kwam een tip tegen van Nigella Lawson wat ik zeker nog ga uitproberen de volgend keer. Zij verwarmt ’s avonds de oven voor op 220 graden, zet het bakblik met de tomaatjes in de oven, doet de oven gelijk weer uit en laat het blik de hele nacht in de oven staan zonder tussentijds de oven nog te openen. Lijkt mij ideaal en het scheelt ook nog eens in energieverbruik. Vind je het nog steeds teveel gedoe, koop dan een bakje semigedroogde tomaatjes. Die zijn net weer anders dan de zongedroogde tomaatjes uit een potje. Sommige supermarkten hebben dit koelvers. Overigens heb ik de tijd voor de tomaatjes niet meegerekend in de totaaltijd van het recept.

Ingrediënten

 • 200 gr pasta naar keuze
 • 200 gr middelgrote gekookte roze garnalen
 • 75 gr feta (of witte kaas)
 • Paar takjes basilicum
 • Volle hand rucola
 • Voor de tomatendressing:
 • Stuk of 6 ovengedroogde tomaatjes
 • 1 el kappertjes
 • ½ teentje knoflook
 • 1 el balsamicoazijn
 • 3 el extra vergine olijfolie
 • Verder nodig:
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, maatbeker, grote kom, staafmixer

Aan de slag!

 1. Kook de pasta in ruim gezouten water beetgaar. Giet af in een vergiet en spoel met koud water tot de pasta goed is afgekoeld. Laat uitlekken.
 2. Snijd wat basilicum in reepjes en hak de kappertjes fijn.
 3. Doe de tomaatjes, knoflook (geperst), balsamico en olijfolie in een maatbeker en pureer met een staafmixer. Proef of het eventueel nog meer tomaatjes kan hebben. Meng de kappertjes door de tomatendressing en breng op smaak met zout en peper. Als de dressing aan de dikke kant is, voeg dan nog wat olie toe. Doe de dressing in een grote kom.
 4. Schep de pasta en garnalen door de dressing en breng op smaak met zout en peper.
 5. Meng vervolgens de rucola en basilicum door de pastasalade.
 6. Verdeel over 2 borden en verbrokkel de feta erover.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*