Pastasalade met parmaham en feta

Pastasalade met parmaham en feta

Het was lang geleden dat ik een pastasalade heb gemaakt terwijl ik het zó lekker vind. Het werd dus hoog tijd om weer eens een goed vullende pastasalade als avondmaaltijd te maken! Zoals zo vaak bij mij, is deze salade met Parmaham en feta ook weer ontstaan met wat ik in huis had. Echt alle ingrediënten had ik, behalve de Parmaham. Pasta ligt altijd in de voorraadkast, feta (of eigenlijk Turkse witte 60+ kaas, het smaakt hetzelfde) heb ik altijd in blik in de koelkast, een bak olijven (van de Turkse winkel) ook altijd in de koelkast, bleekselderij lag er nog van een ander recept, voor de tapenade had ik ook alles in huis, bosuitjes staan altijd met de wortels in een bodempje water in de keuken op de vensterbank en basilicum staat in pot buiten. Nou, en zo heb je dan een goed gevulde pastasalade met allerlei heerlijke Mediterrane smaken!

Tip!

Nog even terugkomend op de bosuitjes. Meestal heb je niet het hele bosje nodig. En als je ze in het zakje in de koelkast legt, dan worden ze best snel slap. Ik zet ze dus altijd met de wortels in een glas in een bodempje water. Ze groeien dan zelfs door. Buitenste bladeren verdorren wel, maar die trek je er gewoon af als je een uitje nodig hebt. En het afgesneden onderste stukje met wortels, zet je gewoon weer terug in het glas. Daar groet vanzelf weer een groene spriet uit. Ververs wel elke dag het water. Zo heb je veel langer plezier van een bosje bosui!

Pastaweetje

Wist je dat droge pasta nauwelijks over datum kan raken? Er staat wel een THT-datum op, maar dat is alleen omdat de Europese wetgeving dit vereist. Mits goed afgesloten bewaard op een koele, droge plaats kan droge pasta zelfs nog een paar jaar mee. Je leest er meer over in dit artikel op nrc.nl.

Ingrediënten

 • 300 gr droge grove pasta (bijv. penne, schelpjes, fusilli)
 • 150 gr Parmaham (of andere rauwe ham)
 • 100 gr feta (of witte kaas)
 • 100 gr tomatentapenade (recept)
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 bosuitjes
 • Handje olijven (soort naar wens)
 • ½ bakje (ca. 10 gr) basilicum
 • 2 tl milde olijfolie
 • Fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: kookpan, koekenpan, grote kom

Aan de slag!

 1. Kook de pasta in flink gezouten water beetgaar. Spoel af in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
 2. Maak de tomatentapenade als je die zelf wilt maken.
 3. Snijd de bleekselderij in dunne halve maantjes of kleine blokjes, de bosui in ringetjes, de olijven in ringetjes en de basilicumblaadjes in reepjes. Verkruimel de feta grof.
 4. Verhit de olie in een koekenpan en bak de plakjes parmaham om en om krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
 5. Doe de pasta in een grote kom en schep om met de tapenade, bosui, bleekselderij, olijven, basilicum en feta.
 6. Verdeel de pastasalade over borden en verkruimel de krokante ham erover. Maal er naar wens nog wat peper over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*