Pastaschotel uit de oven met ham, bosuitjes en champignons

Pastaschotel uit de oven met ham, bosuitjes en champignons

Een pastaschotel uit de oven maak ik eigenlijk niet vaak maar toevallig deed ik dat pas geleden weer eens met gnocchi en dat beviel goed. Het is echter niet zo dat je alles in een schaal doet en dat de oven dan de rest doet. Je moet nog steeds wel een en ander op het fornuis bereiden. Maar het fijne van een pastaschotel is wel dat je het al eerder kunt maken, zelfs een avond van tevoren, en de schaal pas in de oven schuift wanneer je wilt gaan eten. Uiteraard moet een geheel afgekoelde pastaschotel dan wel langer in de oven om alles weer goed door te warmen. Vandaag heb ik een vulling gemaakt op basis van bechamelsaus met ham, bosuitjes en champignons.

Welke pasta voor een pastaschotel?

Voor pasta uit de oven vind ik zelf slierten of kleine pastasoorten niet lekker werken. Dus geen spaghetti, tagliatelle, capellini, fettuchine, orzo etc. Zelfs liever niet de bij ons zo vertrouwde elleboogjesmacaroni. Grovere pastasoorten zoals penne, fusilli, farfalle, pipe rigate of de Italiaanse maccheroni werken beter, zeker als je de schotel al eerder maakt.

Wat betreft de kaas gaat mijn voorkeur uit naar een rijpere kaas zoals belegen, extra belegen, oud (niet overjarig want dat smelt amper) of een gerijpte cheddar.

Ingrediƫnten

 • 500 gr grove pasta
 • 150 gr ham in blokjes of reepjes
 • 250 gr champignons
 • Bosje bosuitjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 150 gr geraspte kaas
 • 50 gr boter + een klontje extra
 • 50 gr bloem
 • 500 ml melk
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: ruime kookpan, koekenpan, sauspan, garde, ovenschaal

Aan de slag!

 1. Kook de pasta in een ruime pan gezouten water (1 tl zout per liter water) volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Snijd de champignons in vieren of 8 partjes als ze heel groot zijn. Snijd de bosuitjes, ook het groen, fijn. Hak de knoflook fijn.
 4. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de champignons met de knoflook enkele minuten.
 5. Smelt 50 gr boter in een sauspan en fruit drie kwart van de bosuitjes een minuut. Roer de bloem erdoor en bak een minuut mee. Roer vervolgens met een garde beetje bij beetje de melk erdoor tot een klontvrije bechamelsaus. Verhoog het vuur een beetje en laat even bubbelen tot de saus is ingedikt.
 6. Neem de pan van het vuur en roer de ham en drie kwart van de kaas door de saus. Breng op smaak met zout en peper.
 7. Doe de pasta met de champignons in een ovenschaal en giet de saus erover. Meng goed en verdeel de rest van de kaas en bosui over de schaal.
 8. Zet de pastaschotel ca. 10 minuten in het midden van de oven.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*