Pastinaaksoep met Parmezaanse kaas

Pastinaaksoep met Parmezaanse kaas

Ik vond het weer tijd worden voor een pannetje soep; lekker winters met warme smaken. Ik hou enorm van de zoetige, anijsachtige smaak van pastinaak en ik had er deze winter nog niets mee gedaan. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om te roosteren met andere ‘wintergroenten’ maar pastinaak is ook heerlijk om soep van te maken. Overigens heb ik daar al een recept van maar deze keer is mijn pastinaaksoep weer met een andere twist. Deze versie is eenvoudiger en kost minder tijd en heeft als extra smaakmaker Parmezaanse kaas en daarbij gebruikte ik wat truffelolie voor een extra smaak kick.

Pastinaaksoep

Pastinaak was lang een ‘vergeten groente’ maar is dat inmiddels al lang niet meer. Hoewel deze wortelsoort het hele jaar door verkrijgbaar is, wordt het doorgaans gezien als een wintergroente. Vaak wacht men met rooien tot er een koude periode is geweest omdat dit de smaak ten goede komt. Oorspronkelijk komt pastinaak uit het Middellandse Zeegebied en was al bekend bij de Oude Grieken en Romeinen. Romeinse soldaten namen bij hun trek naar het noorden namen de pastinaak mee. Daar bleek dat deze wortel in koudere gebieden veel groter werd dan oorspronkelijk. In de Middeleeuwen kwam pastinaak naar West-Europa en was het voor de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel. Ik maakte deze pastinaaksoep overigens op basis van kippenbouillon omdat ik daarvan de smaak krachtiger vindt, maar maak het gerust met groentebouillon voor een vegetarische versie en vervang de Parmezaanse kaas door een vegan variant van bijvoorbeeld Violife.

Ingrediƫnten

 • 400 gr pastinaak
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1,5 liter kippen- of groentebouillon
 • Tuinkers
 • 100 gr Parmezaanse kaas
 • 2 el neutrale olijfolie
 • Extra vergine olijfolie of truffelolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: ruime kookpan/soeppan, staafmixer, rasp

Aan de slag!

 1. Snipper de ui en de knoflook. Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes. Rasp de Parmezaanse kaas grof.
 2. Verhit de olie in een kookpan en bak de pastinaak en ui ca. 5 minuten op middelhoog vuur tot de ui wat zachter is. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
 3. Voeg de bouillon en drie kwart van de Parmezaanse kaas toe en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat 20 minuten zachtjes koken.
 4. Neem de pan van het vuur en pureer de pastinaaksoep met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
 5. Schep de soep in kommen of diepe borden. Besprenkel met extra vergine olijfolie of truffelolie, bestrooi met tuinkers en de rest van de Parmezaanse kaas.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*